Είθισται η συνάντηση ενός πολιτικού αρχηγού –και δη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν αναμονή πρωθυπουργού– με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. να αποτελεί ένα tour d’horizon στο κυβερνητικό σχέδιο του τιμώμενου συνομιλητή. Κυρίως, αποτελεί μια απόπειρα της άλλης πλευράς να διαβλέψει προθέσεις. Και υπάρχει ένα σημείο απ’ όσα ειπώθηκαν στο πρόγευμα που είχε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Ευρωπαίους πρέσβεις στην Αθήνα, στο οποίο οι συνομιλητές του στάθηκαν ιδιαιτέρως. Αυτό ήταν το κεντροδεξιό αφήγημα που τους περιέγραψε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ένα αφήγημα που ο ίδιος πιστεύει –όπως λένε στην Πειραιώς– ότι αφορά την Ευρώπη σε μια συγκυρία που αυτή δοκιμάζεται από την Ακροδεξιά και τον λαϊκισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαιτέρως στο ότι η Ν.Δ. έχει καταφέρει να είναι μία από τις μεγαλύτερες και, κυρίως, από τις πιο ενωμένες κεντροδεξιές παρατάξεις στην Ε.Ε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι έχει παραμείνει έτσι χωρίς να διασπαστεί, χωρίς έξαλλες φωνές στο εσωτερικό της, χωρίς εθνικισμούς και κυρίως έχοντας μεταρρυθμιστικό και φιλοευρωπαϊκό πρόσημο. Το αφήγημα προφανώς ενισχύεται από τις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν ένα κόμμα στον προθάλαμο της εξουσίας, το κόμμα που, όπως υπογραμμίζει στους ξένους συνομιλητές του, θα κληθεί να διαχειριστεί το πέρασμα της χώρας από τον λαϊκισμό στην κανονικότητα, χωρίς να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.
Προφανώς το αφήγημα αυτό, σύμφωνα με το οποίο η Ν.Δ. είναι ένα «κόμμα-μοντέλο» για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, όπως επισήμανε ο πρόεδρός της, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, η σύγκριση είναι συντριπτική σε σχέση με «αδελφά» κόμματα της Ευρώπης. Και παρόλο που αναφορά στον Βίκτορ Ορμπαν δεν έγινε στο πρόγευμα στην οικία της πρέσβειρας της Αυστρίας στην Αθήνα, η αναταραχή που προκάλεσε στους κόλπους του ΕΛΚ η υπόθεση Ορμπαν και η στάση του κ. Μητσοτάκη μιλούν από μόνες τους. Την ώρα που στις τάξεις του ΕΛΚ υπήρχαν αντεγκλήσεις για τη στάση που έπρεπε να τηρήσουν οι ευρωβουλευτές στην κρίσιμη ψηφοφορία για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 που θα μπορούσε να εκκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων έναντι της Ουγγαρίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δημοσιοποιούσε την απόφασή του να ψηφίσει εναντίον του κ. Ορμπαν. Πριν το ΕΛΚ αποκρυσταλλώσει γραμμή και πριν ο επικεφαλής της ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, λάβει επίσημη θέση, μία ώρα πριν από την επίμαχη ψηφοφορία.
Η απόφαση αυτή του κ. Μητσοτάκη δεν πέρασε απαρατήρητη. Και, πάντως, σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά σε κύκλους των Βρυξελλών, ως ηγετική κίνηση και ενδεικτική των προθέσεων του εν αναμονή Ελληνα πρωθυπουργού. Το αφήγημα Μητσοτάκη είναι ότι, εν αντιθέσει με άλλα κεντροδεξιά κόμματα, αλλά και σε αντίθεση με τους εσωτερικούς της αντιπάλους, η Ν.Δ. έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στον χρόνο, κράτησε τις δυνάμεις της στη διάρκεια μιας πρωτοφανούς κρίσης που αναδιάταξε το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και επί της παρούσης όχι μόνο δεν απομειώνει, αλλά αυξάνει τη συσπείρωσή της από τη ΔΕΘ και μετά παρότι βρισκόμαστε σε νεκρό εκλογικό χρόνο.
Το αφήγημα, εξάλλου, περί επανόδου της Ελλάδας στην κανονικότητα με μια κυβέρνηση που θα επιδείξει σοβαρότητα και μετριοπάθεια, ηχεί ευχάριστα στα αυτιά πολλών Ευρωπαίων, όπως φάνηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τη θετική αντίδραση των πρέσβεων σε όσα άκουσαν από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Στην Πειραιώς δεν θεωρούν τυχαίο ούτε το γεγονός ότι το Βερολίνο, αν και αναζητεί τρόπο να επιτρέψει την αναστολή του ψηφισθέντος μέτρου περικοπής των συντάξεων, δεν δείχνει διάθεση αυτό να φανεί ως «δώρο» προς τον Αλέξη Τσίπρα. Διαβάζουν την κίνηση αυτή ως πρόθεση του Βερολίνου να προσφέρει ένα δώρο προς τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του και ως έναρξη μιας νέας εποχής, ενός τρόπου να ριχτούν γέφυρες προς την επόμενη κυβέρνηση.
Οι ευρωεκλογές
Υπό αυτό το πρίσμα, και εφόσον οι εθνικές εκλογές δεν προηγηθούν, στην Πειραιώς θεωρούν τις ευρωεκλογές τη «μητέρα των μαχών» με ισχυρό πολιτικό πρόσημο. Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στην ευρωλίστα του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι περισσότεροι εκ των νυν ευρωβουλευτών θα είναι πάλι υποψήφιοι, αλλά θα υπάρξει σαφής ανανέωση στα πρόσωπα. Η προαναγγελθείσα αυτή δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, εξάλλου, αναμένεται να αποτυπωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το συνέδριο της Ν.Δ. στις αρχές Δεκεμβρίου σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για ανακοινώσεις υποψηφίων βουλευτών, που ήδη ατύπως φαίνεται να έχουν πάρει το χρίσμα του υποψηφίου, ώστε να διευκολυνθούν στις περιφέρειές τους και να νομιμοποιούνται να εμφανίζονται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή η κατηγορία αφορά στελέχη του μητρώου στελεχών –της δεξαμενής στελεχών που ίδρυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.– και όχι μόνο. Και τούτο διότι το προσκλητήριο του κ. Μητσοτάκη σε ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς και όχι μόνο δεν προσκρούει στο τι θέλει η βάση. Ούτε ήταν τυχαία η υπόμνηση ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ιστορία της η Ν.Δ. τα συγκέντρωσε όταν απευθύνθηκε στον μεσαίο χώρο. Κάτι που αναμένεται να σηματοδοτηθεί με συγκεκριμένες επιλογές το επόμενο διάστημα.
Η μάχη των αυτοδιοικητικών έχει άλλα χαρακτηριστικά. Και από τις επιλογές των περιφερειαρχών που έχουν «κλειδώσει», είναι σαφές ότι δίνεται προτεραιότητα στην αυτοδιοικητική εμπειρία. Ούτως ή άλλως, ο εκλογικός νόμος δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για πειραματισμούς στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό, πάντως, λένε από την Πειραιώς, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις. Οπως, για παράδειγμα, ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, το όνομα του οποίου φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.