Σπάει ο κύκλος «συνενοχής» στην κυβέρνηση κατά τη Ν.Δ.

Σπάει ο κύκλος «συνενοχής» στην κυβέρνηση κατά τη Ν.Δ.

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ, καταγγελίες για κακοδιαχείριση στο προσφυγικό και έρευνα του OLAF, προσπάθεια παραχώρησης με απευθείας ανάθεση του «Ελ. Βενιζέλος» με 131% χαμηλότερο τίμημα απ’ αυτό που τελικά επετεύχθη με παρέμβαση της Κομισιόν, καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ. Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και οι αλληλοκατηγορίες με τον Πάνο Καμμένο για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων τους για τη Ν.Δ. δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου σύμφωνα με τη Ν.Δ. Μπορεί, όμως, να είναι και η βοή των «πλησιαζόντων γεγονότων» – τα συμπτώματα της κατάρρευσης της κυβέρνησης που «βουλιάζει», όπως λένε στην Πειραιώς, στην «ανυποληψία» και στα σκάνδαλα, αφού πλέον σπάει ο κύκλος «συνενοχής» που ίσχυε μέχρι σήμερα, ακόμη και στον στενό κύκλο του Αλέξη Τσίπρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η παραίτηση Κοτζιά για την Πειραιώς αποτελεί ορόσημο στην τροχιά «παρακμής» στην οποία έχει μπει η κυβέρνηση. Οχι μόνο επειδή, όπως λένε, προστίθεται στην αλυσίδα των σκανδάλων που έχουν καταγραφεί επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, εξανεμίζοντας πλήρως το επιχείρημα για το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα», αλλά και διότι οι δημόσιες αλληλοκατηγορίες δύο κορυφαίων υπουργών με θεατή τον πρωθυπουργό αποκαλύπτουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν βρίσκεται απλά σε αποδρομή, αλλά σε κατάσταση «πολιτικής σήψης», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

Ιδιότυπη «ομερτά»

Προς τούτο, από τη Ν.Δ. επεσήμαιναν ότι δεν έχει ξαναγίνει υπουργοί να ανταλλάσσουν δημόσιες κατηγορίες έναντι αλλήλων, πολλώ δε μάλλον στις συμπαγείς –τουλάχιστον μέχρι σήμερα– τάξεις των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Δεν έχει ξανασυμβεί υπουργός να προκαλεί δημοσίως τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα την παραίτησή του, απειλώντας επί της ουσίας ότι θα το κάνει ο ίδιος. Θύμιζαν δε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις της σημερινής κυβέρνησης στο παρελθόν –και υπήρξαν αρκετές– ίσχυε μια ιδιότυπη «ομερτά» κυβερνητικών στελεχών που, τουλάχιστον, φρόντιζαν να μην προχωρούν σε δημόσιες κατηγορίες και αντεγκλήσεις. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι η έκρηξη Κοτζιά θα «ανοίξει στόματα» εντός της κυβέρνησης. «Επαγγελλόταν ότι θα φέρει την ηθική στην πολιτική και ότι θα είναι άτεγκτη σε φαινόμενα διαφθοράς και αντ’ αυτού απομακρύνει τους αγγελιαφόρους που η ίδια έχει διορίσει όταν αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται», σημείωναν χαρακτηριστικά, θυμίζοντας ότι ακόμη και μετά την τραγωδία στο Μάτι οι καρατομήσεις έγιναν με καθυστέρηση και αφού η κυβέρνηση αντελήφθη ότι «θα έπεφταν όλοι μαζί».

Εξ ου και η υπόθεση Κοτζιά και όσα ειπώθηκαν για μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών για τη Ν.Δ. είναι η αφορμή για να επιμείνει σε μία σειρά σκανδάλων που έχουν καταγραφεί επί της σημερινής κυβέρνησης για να αποδομήσει πλήρως το επιχείρημα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» – απαριθμώντας υποθέσεις που σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπουν στη σημερινή κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο στις προηγούμενες. Η Πειραιώς επιμένει στην υπόθεση της ΔΕΗ, καθώς η διοίκησή της εμφανίζει, λένε στη Ν.Δ., «αλλοιωμένα οικονομικά στοιχεία της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας, την ώρα που αυτή απαξιώνεται και η μετοχή της καταρρέει». Θυμίζει, δε, ότι ο πρόεδρός της Μανώλης Παναγιωτάκης επιρρίπτει την ευθύνη για τις ζημίες των 900 εκατ. ευρώ σε τρεις συγκεκριμένες αποφάσεις των προϊσταμένων υπουργών του και αυτοί, όπως σημειώνει, «σφυρίζουν αδιάφορα». Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαία δεν ήταν η συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη κλιμάκιο της Ν.Δ. με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με αιχμή τη ραγδαίως επιδεινούμενη κατάσταση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας. Σκοπός της δεν ήταν μόνο η ενημέρωση, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και στην κυβέρνηση.

Το μεταναστευτικό

Δεν είναι η μόνη υπόθεση με καθοδική τροχιά. Στη Ν.Δ. θυμίζουν ότι πρόσφατα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων Ανδρέας Ηλιόπουλος (διορισθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) κατήγγειλε αδιαφανείς διαδικασίες και πρωτοφανή διασπάθιση χρημάτων στα κονδύλια για το μεταναστευτικό. «Η κυβέρνηση αντί να δώσει εξηγήσεις, τον απέπεμψε», υπογραμμίζουν στη Ν.Δ. θυμίζοντας ότι οι υπουργοί αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις και για το γεγονός ότι ο OLAF ερευνά ήδη τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 1,6 δισ. που ήδη έχουν δοθεί στην Ελλάδα.

Ετερο σκάνδαλο που ανέδειξε η Ν.Δ. τις προηγούμενες μέρες είναι αυτό της προσπάθειας της κυβέρνησης να παραχωρήσει με απευθείας ανάθεση το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για επιπλέον 20 χρόνια έναντι «μόλις» 483 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το τίμημα κρίθηκε «εξευτελιστικό» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που με παρέμβασή της υποχρέωσε την κυβέρνηση να επανεκκινήσει τη διαδικασία, με αποτέλεσμα η τελική σύμβαση να προσδιοριστεί σε 1,115 δισ. ευρώ. Η Ν.Δ. μιλά για κοστολόγηση 131% πάνω από την αρχική τιμή που κοστολόγησε η κυβέρνηση την παράταση της παραχώρησης του αεροδρομίου. «Πώς απαντούν οι αρμόδιοι υπουργοί;

Επιρρίπτουν την ευθύνη στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά παρ’ όλα αυτά τη διατηρούν στη θέση της», λένε στην Πειραιώς.

Ερωτήματα προς την κυβέρνηση θέτει η Ν.Δ. και σε ό,τι αφορά την απόφαση του υπουργείου Υποδομών να αλλάξει «ριζικά», όπως λένε, σε τεχνικό, οικονομικό και χρηματοδοτικό επίπεδο τη σύμβαση για τον σταθμό μεταφορτώσεως του Θριασίου. Κι αυτό διότι στην Πειραιώς σημειώνουν ότι η τωρινή σύμβαση δεν έχει καμία σχέση με τους βασικούς όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, καταγγέλλοντας ότι όλες οι τροποποιήσεις είναι εις βάρος του Δημοσίου και υπέρ του αναδόχου. Σκάνδαλο που έχει καταγγείλει επανειλημμένως η Πειραιώς και απλώς επισφράγισε με την πρόσφατη απόφασή της να αποσύρει τα στελέχη της από εμφανίσεις στην ΕΡΤ, είναι αυτό της δημόσιας τηλεόρασης. «Διευθυντικά στελέχη της ΕΡΤ που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ παραιτούνται το ένα μετά το άλλο με βαρύτατες καταγγελίες για κακοδιαχείριση των οικονομικών της εταιρείας και για την παραδιοίκηση της ΕΡΤ από τον αρχισυνδικαλιστή της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη», θυμίζουν στη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή