Ν.Δ.: Ο κ. Τσίπρας «ευτελίζει» το Σύνταγμα

Ν.Δ.: Ο κ. Τσίπρας «ευτελίζει» το Σύνταγμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για απόπειρα ευτελισμού του Συντάγματος κατηγορεί η Ν.Δ. τον Αλ. Τσίπρα, καθώς υπογραμμίζει ότι το μόνο που επιδιώκει η κυβέρνηση «ξαναζεσταίνοντας» τη σχετική συζήτηση είναι να αλλάξει την ατζέντα της κυβερνητικής «αποσύνθεσης» που αποκαλύπτουν οι αλληλοκατηγορίες των υπουργών του και συνιστά ειρωνικά στον πρωθυπουργό «ψυχραιμία και υπομονή». Η Ν.Δ. επιμένει ότι δεν έχει διαφοροποιήσει στο παραμικρό την πάγια θέση που εκφράζει από το 2016 για τη συνταγματική αναθεώρηση: εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει δεκτά τα άρθρα που προτείνει η Ν.Δ., τότε και η ίδια δεσμεύεται να κάνει δεκτά τα άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στη συνέχεια να κρίνουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές την κατεύθυνση των συνταγματικών αλλαγών.

Αυτή, λένε από την Πειραιώς, είναι και η θέση που θα εκφράσει η Ν.Δ. στη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Πάντως, η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε αφορμή για την Πειραιώς να «φρεσκάρει», όπως έσπευσε με ειρωνεία να σημειώσει, τη μνήμη του κ. Τσίπρα. Θύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2006 ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ως βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. «Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε», θύμισε χθες η Ν.Δ., απαντώντας και σε όσα είπε ο κ. Τσίπρας για την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά: «Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας την κατήγγειλε ως “άκαιρη”, και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά συμπράττοντας με τη Χρ. Αυγή, τον Π. Καμμένο και τον Φ. Κουβέλη. Το έπραξε μάλιστα εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θέλει σήμερα να αλλάξει», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το «όψιμο» ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για τη σχετική συζήτηση, αλλά και για την αλλαγή του άρθρου 86, όπως καταγγέλλει η Ν.Δ., η Πειραιώς επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση Μητσοτάκη για μια «γενναία και συναινετική αναθεώρηση», την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση. «Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86», αναφέρει η Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, νέα προειδοποίηση για το επαπειλούμενο οικονομικό αδιέξοδο απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Ευρωαραβικής Συνόδου, περιγράφοντας την εικόνα μιας κυβέρνησης που παραπαίει ανάμεσα στις αλληλοκατηγορίες υπουργών της για τους χειρισμούς μυστικών κονδυλίων, την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης και το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας. Υπογράμμισε ότι μόνο η πολιτική αλλαγή και μια καθαρή εντολή σε νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα αναστρέψουν το κλίμα. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα spreads των ελληνικών ομολόγων που δείχνουν ότι «βρισκόμαστε ενώπιον νέου αδιεξόδου», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε τη χώρα «πίσω» και σημείωσε ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας. Τόνισε ακόμη ότι, σε αντίθεση με τον ίδιο που καλεί τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα, επί των ημερών του στην αντιπολίτευση ο Αλ. Τσίπρας τους απέτρεπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή