Μητσοτάκης: «Ο Τσίπρας φοράει πολλά ευρωπαϊκά καπέλα»

Μητσοτάκης: «Ο Τσίπρας φοράει πολλά ευρωπαϊκά καπέλα»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την ετοιμότητά του να αναλάβει ενεργό ρόλο στην καμπάνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, μάχη που και για τη Ν.Δ. αποκτά αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, δήλωσε από το συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι στήριξε εξαρχής την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ που εξελέγη τελικά χθες. Από τη φινλανδική πρωτεύουσα, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «κυνική μεταμόρφωση» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «ανά πάσα στιγμή» κινείται ανάμεσα σε δύο πολιτικές ομάδες, ενώ «εμείς», όπως τόνισε αντιδιαστέλλοντας, «φοράμε παντού ένα καπέλο».

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους από το Ελσίνκι, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, εξάλλου, ότι την ώρα που πολλά «αδελφά» κόμματα της Ν.Δ. δέχονται πιέσεις τόσο από τα δεξιά όσο και από το Κέντρο, η Ν.Δ. έχει καταφέρει να ανανεωθεί, να μείνει ενωμένη και να αποτελεί πρότυπο σε αυτή τη συγκυρία στους κόλπους του ΕΛΚ. Αναφερόμενος στον Βίκτορ Ορμπαν και στο σχετικό ψήφισμα του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο μέτωπο «εκτονώνεται», άφησε ωστόσο αιχμές για «επιλεκτική» ευαισθησία. Οπως είπε, «έχω διαφωνήσει πολλές φορές με εκείνον, αλλά υπάρχει ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον για τον Ορμπαν», «δείχνοντας» σε κεντροαριστερές κυβερνήσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου, «αλλά δεν εγκαλούνται όπως η Ουγγαρία». Επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές δεν θα καθοριστούν από την υπόθεση του Ούγγρου πρωθυπουργού.

«Δεν καταλαβαίνω τη λογική τού να φοράς πολλά ευρωπαϊκά καπέλα. Εμείς φοράμε του ΕΛΚ, τον κ. Τσίπρα κινδυνεύει να μην τον θέλει κανένας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της κυνικής μεταμόρφωσής του, είναι ευρωπαϊκά άστεγος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ταλαντεύεται ανάμεσα στην ομάδα των Σοσιαλιστών και της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Πρόσθεσε ακόμη ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλά κόμματα του ευρωπαϊκού κεντροδεξιού τόξου για τη Ν.Δ., γιατί έχουμε αποκρούσει πολλές πιέσεις».

Αναφερόμενος δε στη στρατηγική του ΕΛΚ ενόψει ευρωεκλογών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να εστιάσει σε τρία σημεία: θέσεις απασχόλησης και προστασία της μεσαίας τάξης, ασφάλεια/διαφύλαξη συνόρων και μια εξωτερική πολιτική και αντιμετώπιση της διπλής πρόκλησης της τεχνολογικής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής, σημεία που, όπως είπε, «έχω εντάξει στην ατζέντα μου εδώ και δύο χρόνια».

Την ίδια ώρα, επίθεση στον Αλ. Τσίπρα για όσα ισχυρίστηκε χθες εξαπέλυσε η Ν.Δ., κατηγορώντας τον για «παροιμιώδη έπαρση» με αφορμή την αποστροφή του ότι η κυβέρνηση πέτυχε ένα μικρό οικονομικό θαύμα. «Θα τον διορθώσουμε. Δεν είναι μικρό, αλλά τεράστιο το θαύμα που πέτυχε: Πήρε μια οικονομία έτοιμη να βγει από τα μνημόνια, τη χρέωσε με 100 δισ. ευρώ και έχει το θράσος να υπερηφανεύεται ότι επιστρέφει κάποια αναδρομικά στους πολίτες, ενώ τους ρήμαξε στους φόρους εδώ και τέσσερα χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Ψηλά σήκωσε η Ν.Δ. και την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη. Η Πειραιώς υπογράμμισε χθες ότι ο εν λόγω είναι «σημαίνον στέλεχος του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση από τον Π. Σκουρλέτη και διατηρήθηκε επί Γ. Σταθάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή