Βουλή: Παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ στον Βούτση

Βουλή: Παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ στον Βούτση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίσημη παράσταση διαμαρτυρίας προέβη το ΚΚΕ, αυτή τη φορά διά των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του – στο γραφείο του κ. Ν. Βούτση, για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη μία ημέρα πριν η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά παράβαση του Κανονισμού αλλά και των όσων είχαν συμφωνηθεί τόσο στην Διάσκεψη των Προέδρων όσο και από την εθνική αντιπροσωπεία κατά την έναρξη της συνεδρίασης, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μίλησαν όπως άλλες φορές σε «κύκλους», ώστε να δίδεται η ευκαιρία στον πρωθυπουργό να απαντά συνολικά σε όλους: αντιθέτως, επετράπη ένα μακράς διάρκειας debate μεταξύ των κ. Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη (υπήρξε στη συνέχεια και μικρός διάλογος με την κυρία Φωτεινή Γεννηματά), με αποτέλεσμα οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων να μιλήσουν προς το τέλος της διαδικασίας και αφού είχαν περάσει αρκετές ώρες από τον αρχικά προβλεφθέντα χρόνο παρεμβάσεών τους.

Οι κ. Θ.Παφίλης και Ν. Καραθανασόπουλος επισκεπτόμενοι το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, έκαναν λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση στη συνεδρίαση» της προηγούμενης ημέρας, υπογραμμίζοντας ότι ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρει ο κ. Ν. Βούτσης. «Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα δίωρο δικομματικό καβγά για τα κανάλια, με παραγκωνισμό των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών και τον εξοβελισμό τους προς το τέλος της διαδικασίας, καταργώντας τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων», τονίζει το ΚΚΕ, με τον κ. Βούτση –όπως ανακοινώθηκε σχετικά, να δεσμεύεται ότι «στην Διάσκεψη των Προέδρων θα συζητηθεί το θέμα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα».

Σημειώνεται ότι οι πρώτες διαμαρτυρίες για τον τρόπο που εξελίχθηκε η συζήτηση, ακούστηκαν από ορισμένους πολιτικούς αρχηγούς ήδη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

«Οταν δεν λειτουργεί η Βουλή με ευθύνη του Προέδρου της και κουρελιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής, ιδιαίτερα σε μια τέτοια συζήτηση για το Σύνταγμα, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας και έχετε τεράστια ευθύνη εσείς προσωπικά. Εδώ μέσα είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίζετε τον λόγο στον Πρόεδρο του κόμματος σας», είχε τονίσει η κυρία Γεννηματά απευθυνόμενη στον κ. Βούτση.

«Κύριε Πρόεδρε, φέρει ευθύνη και το Προεδρείο, διότι εγώ είκοσι πέντε χρόνια στη Βουλή τέτοια συζήτηση δεν έχω ξαναδεί, με παραβίαση του Κανονισμού κατά τουλάχιστον 100% των χρόνων, με παραβίαση των άρθρων του Κανονισμού περί σειράς ομιλητών που πραγματικά φέρνει στο τέλος αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο δεν τιμά κανέναν μας, ούτε εμένα ως ομιλητή, ούτε ως Βουλευτή, αλλά πιστεύω ούτε ως ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε και από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος.

Στην αρχή της συνεδρίασης η προεδρεύουσα Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, προσδιόριζε τους κανόνες με τους οποίους υποτίθεται θα εξελισσόταν η συνεδρίαση, τονίζοντας ότι ουδείς θα είχε δικαίωμα δευτερολογίας: «Όσον αφορά στη διάρκεια των αγορεύσεων, προτείνουμε να δοθεί ο χρόνος των είκοσι λεπτών για τους Προέδρους των δυο πρώτων σε δύναμη Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τον αρμόδιο Υπουργό και δεκαπέντε λεπτά για τους Προέδρους των υπολοίπων έξι Κοινοβουλευτικών Ομάδων, και χρόνος δέκα λεπτών για κάθε ομιλητή από τις ΚΟ και έξι λεπτών για τους δυο Ανεξάρτητους Βουλευτές. Δεν θα έχει κανείς δικαίωμα δευτερολογίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή