Κυρ. Μητσοτάκης: Υπερφορολόγηση και προσλήψεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπερφορολόγηση και προσλήψεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη της ελεύθερης οικονομίας και κοινωνίας δεν έχει κερδηθεί ακόμη… Είναι αυτή η μάχη απέναντι στην «ανελευθερία της υπερφορολόγησης και του αντιαναπτυξιακού μείγματος πολιτικής» που θα πρέπει να κερδηθεί, διεμήνυσε χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας ενώπιον του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα που «τάζει 34.000 προσλήψεις σε μια χώρα που δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και έχει χρέος 180% του ΑΕΠ». Ασκησε ακόμη οξεία κριτική για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και για την κατάσταση στα πανεπιστήμια που, όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευτυχής που είναι σήμερα κέντρα κουκουλοφόρων».

«Η πρόκληση του ελληνικού ζητήματος είναι μεγάλη. Πώς θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε πολλές και καλές νέες επενδύσεις, να αυξήσουμε μισθούς, να προσφέρουμε ικανοποιητικά ποσοστά κερδοφορίας στους επενδυτές, και ταυτόχρονα να μην υπονομεύσουμε τα δημόσια έσοδα;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ασκώντας κριτική τόσο στην πολιτική της κυβέρνησης που υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη και την ίδια ώρα υπόσχεται προσλήψεις και αναδρομικά, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και στους δανειστές. «Ο “άλλος δρόμος” που ακολουθεί η χώρα μας δεν βγάζει νόημα ούτε για τους εργαζομένους ούτε για τους επενδυτές. Και δεν βγάζει νόημα ούτε για τους εταίρους μας, που έχουν την τάση να εφησυχάζουν και να αφυπνίζονται μόνο “εκ των υστέρων” και μόνο όταν η κρίση χτυπάει πλέον την πόρτα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, εννοώντας ότι κάνουν τα «στραβά μάτια» στα προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης.

Εξέφρασε ταυτόχρονα τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται από την κυβέρνηση για τη μεταμνημονιακή περίοδο είναι «το κατά πόσον υπάρχει δήθεν κάποιος δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μεταβιβαστικές πληρωμές, όταν το κύριο ζητούμενο παραμένει πώς θα επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη». Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί και δεν πρέπει» να τοποθετηθεί στον διεθνή ανταγωνισμό ως «ένας φτηνός επενδυτικός προορισμός» και επανέλαβε ότι το «κλειδί» της ανάπτυξης είναι η αλλαγή του «θεσμικού περιβάλλοντος». Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάσταση στην Υγεία και στην Παιδεία, αλλά και για την ανοχή τους στους «μπαχαλάκηδες που καταλύουν το κράτος δικαίου με την αστυνομία να παραμένει απαθής, δέσμια των κυβερνητικών εντολών».

Η Πειραιώς, η οποία εξέφρασε προ ημερών δυσφορία επειδή δεν ενημερώθηκε για τη συμφωνία Ιερωνύμου – Τσίπρα ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Εκκλησία και άφησε αιχμές για συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στα «προεκλογικά παιχνίδια» του πρωθυπουργού, δεν τοποθετήθηκε επίσημα για τη χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Στελέχη της Ν.Δ., πάντως, σχολίαζαν την «προχειρότητα» των σχετικών ανακοινώσεων και έκαναν λόγο για «φιάσκο» του κ. Τσίπρα και για «κατάρρευση της συνδιαλλαγής», καθώς θύμιζαν ότι πριν από λίγες μέρες η συμφωνία εμφανίστηκε ως ιστορική στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή