Φωνές προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Φωνές προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ εντός του ΣΥΡΙΖΑ

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω του πολεμικού κλίματος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ -ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ) που διαμορφώνουν οι διαρκείς τα τελευταία έτη εκατέρωθεν οξείες επιθέσεις, οι οποίες συχνά έχουν χαρακτήρα προσωπικών συγκρούσεων, με κυρίαρχη μεταξύ αυτών εκείνη που πυροδοτείται από το χάσμα ανάμεσα σε Αλ. Τσίπρα – Φώφη Γεννηματά, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή καταγράφηκαν κάποιες φωνές που «έδειξαν» οδούς διαλόγου, συνεννόησης και πιθανώς ενδεχόμενης μελλοντικής συνεργασίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε κάνει θετικά σχόλια για όσα βουλευτής –πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ– είχε πει περί συνεργασιών, ζήτησε να μείνουν εκτός πρακτικών της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής, πιθανώς επειδή διαισθάνθηκε ότι είναι «εκτός» προεκλογικού κλίματος.

Ηταν όταν ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ολοκληρώνοντας την ως συνήθως ήπιων τόνων τοποθέτησή του έλεγε: «Οι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να βρουν τον κοινό τόπο για να μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην πρόοδο και στην ανάπτυξη».

Η φράση αυτή φάνηκε να «ενθουσιάζει» τον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και εκ των γνωστότερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρα, ο οποίος σχολίασε απευθυνόμενος στον κ. Σκανδαλίδη: «Τελικά, καλός ήσουν στο τέλος». Ομως, αμέσως έσπευσε να πει προς τους πρακτικογράφους να μη… συμπεριλάβουν το σχόλιό του στα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης.

Αργότερα, έτερος κυβερνητικός βουλευτής, ο κ. Σ. Παπαδόπουλος, επέλεξε να αφήσει αιχμές αποστάσεων: «Ακούσαμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή να μας λέει ο Κώστας Σκανδαλίδης ότι προτείνει μια συμμαχία των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων για τη νέα εποχή. Δεν φαντάζομαι να εννοεί και τον Μάκη Βορίδη σ’ αυτή τη συμμαχία των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων», προσθέτοντας πως ο κ. Βορίδης θέλει όπως και το ΠΑΣΟΚ στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, «θέλει την εξαφάνιση της Αριστεράς μετά τις εκλογές».

Εδώ εκδηλώθηκε νέα παρέμβαση από τον κ. Μπαλαούρα: «Κάνετε ένα λάθος κ. Παπαδόπουλε και οφείλω να το διορθώσω. Το λάθος σας είναι ότι είπατε πως ο κ. Βορίδης είπε για την εξαφάνιση της Αριστεράς. Δεν είπε αυτό, αυτό είναι λογικό άμα μειωθούν τα ποσοστά ενός κόμματος να εξαφανιστεί ουσιαστικά. Μίλησε για τη δυνατότητα, όταν θα έρθει η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, να υπάρχουν αυτά τα μέτρα ώστε να μην ξαναβγεί η Αριστερά». Τότε, τη σκυτάλη πήρε ο γαλάζιος κ. Γ. Βλάχος για να υπενθυμίσει τις γνωστές ρήσεις του σημερινού πρωθυπουργού ότι πρέπει να «τελειώσουμε» με το παλαιό κομματικό σύστημα: «Μιας και η κουβέντα για συμμαχίες και για τους υψηλούς τόνους που ακούστηκαν νωρίτερα, να πούμε ότι τα διλήμματα περί τελειωμάτων κύριε Πρόεδρε ετέθησαν από την κυβέρνηση, δεν ετέθησαν από τη Ν.Δ.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.

Για συνεργασία, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό πεδίο, αλλά και σε ανοιχτό διάλογο εντός συνόρων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο και ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον κ. Ι. Κουτσούκο (ΔΗΣΥ): «Οταν κάνω κριτική σε εσάς, το κάνω γιατί δεν βλέπω να ενσωματώνεστε σε μία άποψη κόκκινου – πρασίνου, που σας έχω πει και άλλη φορά, που στην Ε.Ε. παλεύει αυτή τη στιγμή για μικρότερη λιτότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Και πρόσθεσε: «Στην εποχή του Σημίτη είχαμε και μεγάλους αριθμούς ανάπτυξης. Δεν καταφέρατε, όμως, να μειωθούν η φτώχεια και η ανισότητα. Νομίζω ότι η εποχή Σημίτη ήταν λιγότερο ευαίσθητη σε αυτό, από προηγούμενες πασοκικές κυβερνήσεις. Αυτό νομίζω, και ευχαρίστως, στη διάθεσή σας, να το συζητήσουμε. Τι ανάλυση είχαμε οι δύο πλευρές για την ιστορία μέχρι το 2008 και άρα, μετά, μπορούμε να συζητήσουμε και άλλα πράγματα».

Ασφαλώς, συνολικά τον τόνο έδωσαν αρκετές άλλες φωνές από τον χώρο της πλειοψηφίας που χρησιμοποίησαν τους γνωστούς ιδιαιτέρως επιθετικούς προς τη ΔΗΣΥ τόνους, γεγονός το οποίο ερμηνεύθηκε στα πολιτικά πηγαδάκια είτε ως «λογικό να συμβεί καθώς οδεύουμε στις εκλογές», είτε ως «φυσικό επακόλουθο της χρόνιας έχθρας που έχει ο συγκεκριμένος χώρος της Αριστεράς έναντι εκείνων που διαχρονικά συμβολίζει το ΠΑΣΟΚ». Σε όλα αυτά, βεβαίως, έρχονται να προστεθούν και οι διαρκείς προσωποκεντρικές συγκρούσεις, ιδιαίτερα ανάμεσα σε στελέχη του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ προ κρίσης και κυρίως στις κυβερνήσεις συνεργασίας με τη Ν.Δ. στα χρόνια των μνημονίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή