Επιστολή Μητσοτάκη σε Χαν για Αλβανία

Επιστολή Μητσοτάκη σε Χαν για Αλβανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα έναντι της Αλβανίας για τις ενέργειες που αφορούν και ιδιοκτησίες μελών της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμίζοντας ότι η Αλβανία παραμένει χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε. Σε επιστολή που απηύθυνε προς τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτηρίζει την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης «ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας», εκφράζει την ανησυχία του για τις «συνεχιζόμενες προκλήσεις» του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα και καλεί την Κομισιόν να απευθύνει μηνύματα στα Τίρανα.

Αιχμές αφήνει στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης και για το γεγονός ότι ενέργειες όπως η «απαράδεκτη απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει στο αλβανικό υπουργείο Τουρισμού εκτάσεις στη Χειμάρρα, οι οποίες περιλαμβάνουν και ιδιοκτησίες μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας», αντίκεινται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ, αναφερόμενος στις προκλήσεις του κ. Ράμα, διαμηνύει ότι «δεν βοηθούν την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε και δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλεί την Κομισιόν να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης, ώστε οι ιδιοκτησίες «να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους» και υπογραμμίζει ότι η λήψη μέτρων θα έστελνε σαφές μήνυμα προς την αλβανική κυβέρνηση «ότι θα πρέπει να παύσει τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες που υπονομεύουν τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενώ προκαλούν αστάθεια στην κρίσιμη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Το Σκοπιανό

Στο μέτωπο του Σκοπιανού, νέος γύρος αντιπαράθεσης άνοιξε χθες με αφορμή την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ότι «όλοι οι πολίτες συζητούν μεταξύ τους ότι ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις συντάξεις». «Ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι», ήταν η απάντηση της Πειραιώς στην επιμονή του Μαξίμου να κατονομάσει ο κ. Μητσοτάκης τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη «συναλλαγή». Δεν ήταν η μόνη. Στις υπόνοιες της κυβέρνησης που συνέδεσε το ζήτημα με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μετάσχει στην επικείμενη σύνοδο του ΕΛΚ, η Ν.Δ. απάντησε μιλώντας για «θυμηδία» που προκαλεί ο «πανικός» του Μαξίμου και θύμισε ότι είναι γνωστό εδώ και ημέρες ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα παραστεί στη σύνοδο του ΕΛΚ λόγω του συνεδρίου της Ν.Δ. «Μπορεί να μην παραστεί η Ν.Δ. στη σύνοδο του ΕΛΚ, αλλά θα παραστεί το ΕΛΚ στο συνέδριο της Ν.Δ. Και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Με τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά», προσέθεσε η Πειραιώς. Η Ν.Δ. επανήλθε και χθες στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ και στο πρόσωπο του συνεργάτη του Ν. Παππά Μανώλη Πετσίτη, επιμένοντας να τοποθετηθεί η κυβέρνηση: «Ο εξ απορρήτων του Νίκου Παππά καταγγέλλεται πλέον και επώνυμα ότι λειτουργούσε ως εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μαξίμου. Το ερώτημα προς την κυβέρνηση είναι πλέον πολύ συγκεκριμένο. Ποιες υπηρεσίες παρείχε ο κ. Πετσίτης, σε ποια επιχειρηματικά συμφέροντα και με τι ανταλλάγματα για την παρέα του Μαξίμου;» σημείωσε χθες ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή