ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου

«Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

«Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «από εκεί και πέρα συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η σχέση της Ε.Ε. με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση».

«Γενικά, έγινε ευρύτερη συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση» κατέληξε.

Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. η Κύπρος επέμεινε στο βέτο κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσία, συνδέοντας τη συναίνεσή της με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη δράση της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διαβάστε επίσης:

Η στάση της Αγκυρας κρίνει τις μελλοντικές σχέσεις με την Ε.Ε.

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Εναρξη των διερευνητικών και στο βάθος Πομπέο