Νέα επίθεση από Ακάρ κατά Ελλήνων πολιτικών

Νέα επίθεση από Ακάρ κατά Ελλήνων πολιτικών

Την έντονη ρητορική εναντίον της Ελλάδας συνεχίζει ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «συνεχίζεται η προκλητική ρητορική και οι παράνομες ενέργειες ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Την έντονη ρητορική εναντίον της Ελλάδας συνεχίζει ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «συνεχίζεται η προκλητική ρητορική και οι παράνομες ενέργειες ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα».

Ο κ. Ακάρ σε δηλώσεις του προσπάθησε να υποβαθμίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και τόνισε πως «από τη μια επιδιώκουν να δημιουργήσουν συμμαχίες και από την άλλη επιδιώκουν να εξοπλιστούν. Ολα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες», καθώς όπως ισχυρίστηκε λόγω των συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν καμία αξία απέναντι στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας με έμφαση δήλωσε πως η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο». Ο κ. Ακάρ αφού υπενθύμισε πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, πρότεινε τη δημιουργία ενός ειλικρινούς, διάφανου και ανοιχτού συστήματος διαλόγου, από την άλλη όμως δήλωσε ότι «εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα ειρήνης και να μοιραστούμε κοινά και δίκαια τον πλούτο». Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας υποστήριξε πως Αθήνα και Αγκυρα μπορούν να συνεργαστούν σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η τρομοκρατία αλλά και ο κορωνοϊός.

«Δυτικότερο της Δύσης» χαρακτήρισε ο Ερντογάν τον Κεμάλ Ατατούρκ στα εγκαίνια του αναστηλωμένου ιεροδιδασκαλείου που βρίσκεται δίπλα στην Αγία Σοφία.

Εν τω μεταξύ, ως «λάτρη του Βυζαντίου» και «δυτικότερο της Δύσης» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ με αφορμή την Αγία Σοφία. Στα εγκαίνια του αναστηλωμένου ιεροδιδασκαλείου που είχε χτίσει ο Μωάμεθ ο Πορθητής και βρίσκεται δίπλα στην Αγία Σοφία, ο Ερντογάν αναπαρήγαγε τη ρητορική εις βάρος του Ατατούρκ.

«Η νοοτροπία που απέκοψε την Αγία Σοφία από την πραγματική της μορφή, και τη μετέτρεψε σε μουσείο, δυστυχώς αναδείχθηκε και από αυτό το ιεροδιδασκαλείο. Εξαφάνισαν αυτό το ιεροδιδασκαλείο το οποίο ήταν κληροδότημα του Μωάμεθ του Πορθητή και ήταν πηγή γνώσης και επιστήμης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στις 10 Ιουλίου 2020, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και με την απόφαση του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ είχε μετατραπεί σε μουσείο. Το ιεροδιδασκαλείο είχε κλείσει εκείνη την εποχή και ο κ. Ερντογάν τώρα το αναστήλωσε ακριβώς στο ίδιο σημείο.