Απελάσεις από τη Μόσχα

«Ρersonae non gratae» 8 Ελληνες διπλωμάτες της πρεσβείας και του γενικού προξενείου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απέλαση οκτώ μελών του διπλωματικού προσωπικού στην πρεσβεία και το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα ανακοίνωσε χθες η ρωσική κυβέρνηση, ενεργοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα αντίποινα για την ανάλογη κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει η Αθήνα πριν από δυόμισι μήνες (12 Απριλίου). Οι οκτώ Ελληνες διπλωματικοί κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι («personae non gratae»), γεγονός το οποίο κοινοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα Κατερίνα Νασίκα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην πρέσβη κοινοποιήθηκε και διαμαρτυρία για την πορεία σύγκρουσης που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι της Ρωσίας, «περιλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή 24.6 η «Κ» αποκάλυψε την τελευταία ρηματική διακοίνωση από την πλευρά της Μόσχας ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό, δηλαδή τη συμφωνία για παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 στην Ουκρανία, έναντι γερμανικών «Marder».

«Εντονη λύπη»

Η ρωσική πλευρά απάντησε στην αντί-στοιχη ελληνική κίνηση του περασμένου Απριλίου και στην απόφαση για παραχώρηση όπλων στην Ουκρανία.

Από την ελληνική πλευρά εκφράζεται «έντονη λύπη» για την απέλαση των οκτώ διπλωματικών υπαλλήλων. Και σημειώνεται ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των συμβάσεων της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις». Και σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, ότι «υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» τα στελέχη της πρεσβείας στη Μόσχα και των προξενικών αρχών στη Ρωσία θα συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους.

Ρητορική επίθεση

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα κλιμακώνει τη ρητορική επίθεση κατά της Αθήνας, μέσω δηλώσεων του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Μασλόβ. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24 TV ο κ. Μασλόβ αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει πάψει να είναι ασφαλής χώρα ώστε οι Ρώσοι να περνούν τις θερινές διακοπές τους σε αυτήν. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, μετά τις 24 Φεβρουαρίου «το κύμα αντιρωσικής εχθρότητας στα ΜΜΕ δεν μειώνεται και υποκινείται από πολιτικά γεγονότα». Μάλιστα αναφέρεται σε καθημερινές «αντιρωσικές δηλώσεις και όλα αυτά δημιουργούν μια αρνητική ατμόσφαιρα», είπε ο κ. Μασλόβ, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που Ρώσοι πολίτες επισκεφθούν την Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Ο κ. Μασλόβ υποστήριξε, ακόμα, ότι συχνά «Ουκρανοί εθνικιστές» επιτίθενται σε Ρώσους που τακτικά ζητούν τη βοήθεια από τη διπλωματική αποστολή στην Αθήνα. Επί τούτου, μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι διευκολύνσεις που μπορεί να δώσει η ρωσική πρεσβεία είναι περιορισμένες διότι –όπως ανέφερε– οι ελληνικές αρχές «διέκοψαν κάθε επικοινωνία» με τη ρωσική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή