Τουρκία: Σκληρή αντιπολίτευση στην Αγκυρα

Τουρκία: Σκληρή αντιπολίτευση στην Αγκυρα

Στο στόχαστρο η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, ο οποίος απάντησε ότι «το χθες είναι χθες. Στην πολιτική οι 24 ώρες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην Τουρκία τα κόμματα της αντιπολίτευσης δύο θέματα θεωρούν πως είναι τα πιο αδύναμα σημεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν· της οικονομικής πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει αναγκαστεί να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις σε βασικές θέσεις της εξωτερικής του πολιτικής, γεγονός που οι αντίπαλοί του προσπαθούν να εκμεταλλευτούν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, υπενθύμισε πως ο Ερντογάν πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ δήλωνε ξεκάθαρα πως δεν θα δεχθεί να διαπραγματευτεί με Σουηδία και Φινλανδία, αλλά τελικά αποδέχθηκε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, για να προσθέσει: «Ο Ερντογάν δήλωνε “για μένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης”, “δεν θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη”, αν όμως κρίνουμε από τις “αναστροφές” που κάνει, τότε δεν θα πρέπει να απορήσουμε αν τον επόμενο μήνα γίνει κουμπάρος σε γαμήλια τελετή του Μητσοτάκη. Εκεί που φτάσαμε δεν έχει καμία αξία η κάθε κουβέντα που λέει».

Στην Αγκυρα υπενθυμίζουν τις ακραίες θέσεις του προέδρου της Τουρκίας για Αίγυπτο, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ και υποστηρίζουν πως «έσκυψε το κεφάλι» σε όλους αυτούς που κατηγορούσε. Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις δίχως να υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο βήμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας κι αυτό δεν συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας μας».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η τουρκική κυβέρνηση δεν καθορίζει την εξωτερική της πολιτική σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, αλλά αντιθέτως όλα γίνονται με στόχο την εσωτερική πολιτική και την αλλαγή ατζέντας στο εσωτερικό. Ωστόσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν παρασυρθεί από την έντονη εθνικιστική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Ερντογάν πιο σκληρή πολιτική στο ζήτημα των ελληνικών νησιών.

Στο στόχαστρο η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, ο οποίος απάντησε ότι «το χθες είναι χθες. Στην πολιτική οι 24 ώρες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε χθες σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης και υποστήριξε πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης μόνιμα παρουσιάζουν το άσπρο ως μαύρο». Η πολιτική του ίσως κρύβεται στην απάντηση που έδωσε ο ίδιος σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις σχέσεις του με τον Μπάιντεν.

Δημοσιογράφος τού υπενθύμισε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο παρελθόν είχε κάνει δηλώσεις που είχαν εκνευρίσει τον Ερντογάν, ενώ τώρα εμφανίζονται ως καλοί φίλοι. Ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε τονίζοντας πως «το χθες είναι χθες και το σήμερα είναι σήμερα. Στην πολιτική οι 24 ώρες είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή