Το Κογκρέσο δεν πρόκειται να βιαστεί

Το Κογκρέσο δεν πρόκειται να βιαστεί

Το χρονοδιάγραμμα για την άρση των επιφυλάξεων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρνητική στάση του Κογκρέσου στο ενδεχόμενο πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία φαίνεται πως δεν θα αλλάξει έως ότου ολοκληρωθούν πλήρως οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν αρκεί, δηλαδή, η έγκριση του Τούρκου προέδρου που δόθηκε στο Βίλνιους, για να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην άρση του βέτο από την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, καθώς, όπως λέγεται, «είναι μεν μια πολύ θετική πολιτική απόφαση, η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί».

«Θα πρέπει να επικυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, τα έγγραφα επικύρωσης να κατατεθούν στο υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι και ο θεματοφύλακας της Ιδρυτικής Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας να καλέσει επισήμως τη Σουηδία να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ», εξήγησαν στην «Κ» πηγές του Κογκρέσου, προσθέτοντας πως μόνο όταν γίνουν όλα αυτά η Σουηδία θα θεωρείται επίσημα μέλος της Συμμαχίας. Εως ότου ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες –κάτι που αν υπάρχει η πολιτική βούληση μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά αν δεν υπάρχει μπορεί να πάρει ακόμη και μήνες– οι επιφυλάξεις των τεσσάρων νομοθετών φαίνεται πως παραμένουν.

Μπορεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ να έχει πάρει επικοινωνιακά πάνω του όλο το βάρος της άρνησης παραχώρησης των μαχητικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι άλλοι τρεις αρμόδιοι νομοθέτες, Τζέιμς Ρις, Μάικ Μακόλ και Γκρέγκορι Μικς, έχουν διαφορετική άποψη. Και οι τέσσερις θεωρούν ότι η αλλαγή στάσης του Ερντογάν στο θέμα της Σουηδίας είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, όμως επισημαίνουν ότι η Τουρκία οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες και να μη χρονοτριβεί.

«Πράσινο φως» με όρους και μόνο όταν ολοκληρωθούν πλήρως οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο Κογκρέσο άκουσαν μάλιστα με σχετικό προβληματισμό τη δήλωση του επικεφαλής συμβούλου του Τούρκου προέδρου, πως «αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη», μια δήλωση που ενέτεινε την καχυποψία τους για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να σκοπεύει να μεταθέσει την επικύρωση για τον Οκτώβριο.

Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί σήμερα, όμως κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά τις πιέσεις που ήδη ασκεί στο Κογκρέσο ο ακριβοπληρωμένος τουρκικός μηχανισμός, ο οποίος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις ομολογουμένως καλύτερες δυνατές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εδώ και χρόνια. Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι οι Τούρκοι τα τελευταία 24ωρα καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες μεταστροφής του έως σήμερα αρνητικού κλίματος, με το επιχείρημα της έγκρισης της Σουηδίας.

Στην αμερικανική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, δηλώνουν μεν δημοσίως ότι οι διαδικασίες για τα F16 θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, όμως στην παρούσα φάση το μόνο που πραγματικά τους ενδιαφέρει είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης και οι όσο το δυνατόν χαμηλότεροι τόνοι και εντάσεις, «μην τυχόν και κάτι πάει στραβά τελευταία στιγμή».

Είναι μάλιστα πεπεισμένοι ότι όταν επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας, θα είναι σε θέση να πείσουν το Κογκρέσο να άρει το βέτο, διότι σύμφωνα με πληροφορίες προτίθενται να προβούν σε γενναιόδωρες παροχές που δεν θα περιορίζονται σε όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα. Σε μια σαφή ένδειξη μάλιστα ότι θέλουν να κρατήσουν ικανοποιημένη την ελληνική πλευρά για την τόσο εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει έως σήμερα, ανέδειξαν το θέμα της σταθερότητας στο Αιγαίο ως ένα εκ των βασικών ζητημάτων που τέθηκαν στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται, ότι δεν έστειλαν μήνυμα μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Αγκυρα, στρώνοντας το έδαφος για τις διασφαλίσεις που θα υπάρξουν αν και όταν προχωρήσει η πώληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT