Καθυστέρηση της κυβέρνησης «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Καθυστέρηση της κυβέρνησης «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, υπενθυμίζοντας ότι επί ένα χρόνο το Μαξίμου δεν εκμεταλλεύθηκε τον μηχανισμό των ευρωπαϊκών κυρώσεων που είχε εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας το 2019. Σε αυτό το πνεύμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος διερωτήθηκε «γιατί έπρεπε να περάσουν τόσοι μήνες για να ζητηθεί κατάλογος κυρώσεων; Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση τον ρόλο που θα μπορούσε να είχε παίξει τους προηγούμενους μήνες μια πιο δυναμική στάση της Ε.Ε., αν την είχε διεκδικήσει».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης: «Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει ρόλο στον νέο ευρωτουρκικό διάλογο και θα αφήσει πίσω την αδράνεια, αλλά κυρίως τις δυνάμεις της που καλούν σε διμερή αντίποινα και σύγκρουση πολιτισμών».

Πηγές της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας το 2017 είχε θέσει στον Ταγίπ Ερντογάν το θέμα της Αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα. Ρωτούν, μάλιστα, αν ο πρωθυπουργός έπραξε το ίδιο κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Στην Κουμουνδούρου επιμένουν στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, εξηγώντας πως η χάραξη εθνικής στρατηγικής θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τη Σύνοδο του PES να πραγματοποιείται στο τέλος της εβδομάδας μόνο σε επίπεδο αρχηγών κρατών, η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ, επεσήμανε πως «η Ε.Ε. πρέπει εγκαίρως να υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ουσιαστικών και αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που παραβιαστούν είτε η κυριαρχία είτε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Από το ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως ο περιορισμός σε φραστική καταδίκη και ευχολόγια, αναδεικνύει για άλλη μία φορά το μεγάλο έλλειμμα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ομιλία του στην Κρήτη ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε πως «οι γλυκανάλατες αντιδράσεις των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων εταίρων της κυβέρνησης, εκθέτουν και την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή