Πιθανές οι αλλαγές στον νόμο για τις πορείες

Πιθανές οι αλλαγές στον νόμο για τις πορείες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτός σε προτάσεις για βελτιωτικές αλλαγές του σχεδίου νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις εμφανίστηκε χθες στη Βουλή, κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας συζήτησής του στην αρμόδια επιτροπή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης ως προς την απόφαση να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας του δικαιώματος τόσο της διαδήλωσης όσο και της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Στην ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών αναφέρθηκε κυρίως το ΚΙΝΑΛ, ενώ για τη χρησιμότητα του κοινοβουλευτικού διαλόγου προς μια τέτοια κατεύθυνση έκαναν λόγο και βουλευτές της Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή, ακραίους τόνους κατά της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου χρησιμοποίησαν στην κριτική τους ο ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του οποίου έκαναν λόγο για «χουντικής έμπνευσης νομοθέτημα», το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, να δέχεται τα πυρά όλων των άλλων κομμάτων εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων των δικών του κυβερνητικών στελεχών κατά την προηγούμενη πολιτική περίοδο, όταν και ασκούσε τη διακυβέρνηση.

«Εκείνοι που σήμερα μιλάνε για χούντα, χρησιμοποίησαν χουντικό νόμο για να διαλύσουν νόμιμες συγκεντρώσεις», σχολίασε ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στις σφοδρές επιθέσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ανάλογες επισημάνσεις προέβησαν και βουλευτές από το ΚΚΕ, τη Ν.Δ. ή και από την Ελληνική Λύση.

Ως προς τις επισημάνσεις του ΚΙΝΑΛ περί αναγκαίων βελτιωτικών αλλαγών στο νομοσχέδιο, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τους Γ. Καμίνη, Χ. Καστανίδη και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε – περισσότερες από μία φορές: «Εχω βαθιά πίστη στη δημοκρατική διαδικασία και τη διαβούλευση, και τελικώς να βγαίνει το καλύτερο προϊόν. Είμαι ανοιχτός να συζητήσουμε οποιεσδήποτε βελτιώσεις για να το καταστήσουν λειτουργικότερο και πιο χρήσιμο, αρκεί να ψηφίσουμε και να πάμε ένα βήμα μπροστά».

Λίγο νωρίτερα, στο ίδιο πλαίσιο ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για τα ζητήματα των υπαίθριων συναθροίσεων, έδινε στοιχεία από το πρόσφατο παρελθόν που αναδεικνύουν το εύρος τού προς αντιμετώπιση προβλήματος: «Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. από το 2011-2015 έγιναν ετησίως 1.476 συγκεντρώσεις κατά μέσο όρο. Μόνο 70 από αυτές είχαν πάνω από 1.000 άτομα συμμετοχή», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή