Γκ. Χαρδούβελης: Σύντομα θετικό αποτέλεσμα με την τρόικα

Γκ. Χαρδούβελης: Σύντομα θετικό αποτέλεσμα με την τρόικα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι υπό εξέλιξη διαπραγμαεύσεις με τους δανειστές θα οδηγηθεί σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα, εξέφρασε απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. 

Βιώνουμε, είπε, ημέρες των πιο εντατικών διαβουλεύσεων με τους εταίρους για κλείσιμο τελευταίας αξιολόγησης μνημονίου. Είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν, πρόσθεσε ο κ. Γκ. Χαρδούβελης για να προσθέσει ότι η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο «από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπει σε νέα πιο χαλαρή σχέση με Ευρωπαίους και ΔΝΤ. Θέλω να πιστεύω» συμπλήρωσε, «ότι όλες οι πλευρές έχουμε επίγνωση ότι σε μια διαπραγμάτευση μετά τις θέσεις και τις αντιθέσεις, έρχεται η σύνθεση». Και σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα οδηγηθούμε σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε πως η στάση κυρίως της αντιπολίτευσης ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας του έργου του στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα: «Θα προτιμούσα να μπορώ να λειτουργώ και να διαπραγματεύομαι έχοντας εξασφαλίσει  την αναγκαία κοινωνική και πολιτική συναίνεση για τα αυτονόητα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χαρδούβελης επαναδιατύπωσε τη γνωστή θέση πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνουν και το τέλος των αλλαγών που θα πρέπει να συνειστούν.

«Υπάρχουν πολλά για να γίνουν ακόμα. Παραμένουν σημαντικές στρεβλώσεις και παθογένειες «εκεί έξω». Πρέπει να μην δειλιάσουμε και να μην λοξοδρομήσουμε στο τέλος της διαδρομής. Να μην υποταχθούμε στη μιζέρια του Χθες. Αρκεί να επιμείνουμε στην ενάρετη και ορθολογική δημοσιονομική πολιτική». Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογηθούν ακόμα, «πιθανόν να είναι επώδυνες για κάποιες επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες», χωρίς ωστόσο να γίνει συγκεκριμένος σε ποιούς τομείς αναφέρεται.

Πριν κατέλθει δε του βήματος στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την αντιπολίτευση «να δεσμευτεί σήμερα η αντιπολίτευση σε ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πολιτικής για αντιμετώπιση παθογενειών του συστήματος». Και κατέληξε λέγοντας: «Οι πολίτες πόνεσαν και πονούν, νοιώθουν ακόμα την κρίση στο πετσί τους. Θέλουν την αλήθεια και υπεύθυνες πράξεις». 

Ο βαθμός δυσκολίας στην ανάπτυξη πολιτικού λόγου εκ μέρους του κ. Γκ. Χαρδούβελη ειδικά σήμερα αυξάνεται κατακόρυφα και εκ του γεγονότος ότι η συμφωνία με την τρόικα είναι «στον αέρα», ενώ παράλληλα έχει και το αυριανό ταξίδι σε ακόμα μία απρόβλεπτης εξέλιξης συνεδρίαση του Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή