Τρεις εκδοχές για συμφωνία και μέτρα από ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις εκδοχές για συμφωνία και μέτρα από ΣΥΡΙΖΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη περί του ενδεχομένου να ληφθούν μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί, και η συνδεδεμένη με αυτό το σενάριο εκτίμησή του ότι δεν είναι απίθανη μια ολοκληρωτικά αρνητική στάση των εταίρων, έρχεται να προσδώσει μια νέα, τρίτη διάσταση σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές θέσεις, όπως τουλάχιστον αυτές «παρουσιάστηκαν» τα τελευταία 24ωρα στη Βουλή.

«Μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Επί του παρόντος, ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή στην «Αυγή».

Ωστόσο, μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο κ. Π. Λαφαζάνης από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής όχι μόνο ήταν κατηγορηματικά αρνητικός ως προς το αν πρόκειται να ληφθούν όχι ευχάριστα μέτρα, αλλά και πολύ περισσότερο έκανε λόγο για «εναλλακτικές λύσεις» που διαθέτει η ελληνική πλευρά, χωρίς πάντως να διευκρινίσει σε ποιές ακριβώς τέτοιες λύσεις αναφέρεται: «Μην περιμένετε να υπογράψει, να συνομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνία η οποία θα επιβάλει νέα μέτρα στον ελληνικό λαό. Αυτό να το ξεχάσετε, δεν πρόκειται να συμβεί. Ό,τι υπογράψει η Κυβέρνησή μας θα είναι συμβατό με το πρόγραμμά μας και δεν θα περιέχει μέτρα ούτε ξεπούλημα της χώρας.

Η χώρα έχει τη δύναμη να διαπραγματευτεί μια τέτοια συμφωνία και να προχωρήσουμε σε μια τέτοια συμφωνία», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατά την διάρκεια συνεδρίασης για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (σχετικά με τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημοσίου) και συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα διαθέτει εναλλακτικές λύσεις και εναλλακτικές προοπτικές για να προχωρήσει και να στηριχθεί και να σταθεί στα πόδια της, όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίσει. Αν κάποιος δεν θα αντέξει αυτές τις εναλλακτικές προοπτικές αυτός δεν θα είναι η χώρα, αλλά θα είναι αυτοί που θέλουν να μας βάλουν στη μνημονιακή μπότα, με τη χειρότερη ακόμα μορφή».

Παράλληλα προς τα παραπάνω, ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς δήλωνε με έμφαση σε Επιτροπή της Βουλής ότι συμφωνία θα υπάρξει. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνεδρίαση με αντικείμενο την επανασύσταση της ΕΡΤ (το σχέδιο νόμου συζητείται από αύριο Δευτέρα στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης), ο κ. Παππάς υπογράμμιζε: «Η διαπραγμάτευση έχει τις δυσκολίες της και οι δανειστές έχουν κομίσει στο τραπέζι κάποια αιτήματα, τα οποία δεν γίνονται δεκτά μέχρι στιγμής και δεν θα γίνουν δεκτά, διότι είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αναζητά, διεκδικεί και θα πετύχει λύση, όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή