ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πολιτικά παιχνίδια» για τα επεισόδια έξω από το Μαξίμου

«Πολιτικά παιχνίδια» για τα επεισόδια έξω από το Μαξίμου

Την έντονη αντίδραση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας προκάλεσαν οι χειρισμοί της φυσικής και πολιτικής ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τον τραυματισμό ενός βουλευτή και ενός στελέχους του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων την Παρασκευή, στο κέντρο της Αθήνας. Με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη, που έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικές πρακτικές», και την απόφαση του αρχηγείου να μετακινήσει τον επικεφαλής της διμοιρίας πριν ολοκληρωθεί η έρευνα για το συμβάν, οι συνδικαλιστές εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αποδίδουν σε «πολιτικά παιχνίδια» τους χειρισμούς της ηγεσίας. «Δεν θα ανεχτούμε άλλο τέτοιου είδους πρακτικές εναντίον μας, για την ικανοποίηση συγκεκριμένων ακροατηρίων (…) αν ήθελαν να δείξουν ευαισθησία, θα έπρεπε να μην υποδεχθούν τους διαδηλωτές με φραγμό από κλούβες των ΜΑΤ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Τα επεισόδια και οι τραυματισμοί των στελεχών του ΚΚΕ έγιναν το μεσημέρι της Παρασκευής στο συλλαλητήριο εκπαιδευτικών ενάντια στο νέο σύστημα διορισμών που προωθεί η κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον φραγμό από κλούβες που υπήρχε στην Ηρώδου Αττικού, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια με αστυνομικούς των ΜΑΤ που εκτελούσαν υπηρεσία στο σημείο. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και η Θεοδώρα Δριμάλα, στέλεχος του ΠΑΜΕ, τραυματίστηκαν από δακρυγόνα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. «Θεωρώ απαράδεκτες και πολιτικά επικίνδυνες τις ενέργειες κάποιων ανδρών των ΜΑΤ οι οποίοι χτύπησαν στα τυφλά συγκεντρωμένους διαδηλωτές με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη, ενώ ταυτόχρονα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ και τόνισε ότι «επίμεμπτες συμπεριφορές αστυνομικών που πλήττουν κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτές από την ηγεσία».

Σε απάντηση των παραπάνω και κυρίως της δυσμενούς μετάθεσης του επικεφαλής της διμοιρίας, ο επικεφαλής της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας Δημοσθένης Πάκος δήλωσε στην «Κ» ότι τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν παρουσία δύο ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και του υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, οι οποίοι ενέκριναν ή τουλάχιστον δεν αντέδρασαν στις πρωτοβουλίες των αστυνομικών των ΜΑΤ.