Φεγγαράκι λαμπρό φέγγει στον Θερμαϊκό

Φεγγαράκι λαμπρό φέγγει στον Θερμαϊκό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο προχθεσινός δυνατός βαρδάρης κόπασε τα ξημερώματα φέρνοντας μια ηλιόλουστη μέρα με ορατότητα έως τις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου και ήρεμη θάλασσα – ιδανικές συνθήκες για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης «επανατοποθέτηση του γλυπτού “Φεγγαράκι στην Ακτή”» στον Θερμαϊκό Κόλπο. Ηταν μια θεαματική εγκατάσταση που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες και από χθες το μεσημέρι το γλυπτό του Παύλου Βασιλειάδη επανήλθε στην αρχική του θέση, ασφαλές, ανάμεσα στο Makedonia Palace και στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.

Φεγγαράκι λαμπρό φέγγει στον Θερμαϊκό-1

Το γλυπτό, το οποίο στηρίζεται σε βάση βάρους τεσσάρων τόνων, επέστρεψε χθες στη θέση του έπειτα από μια θεαματική εγκατάσταση. Το «Φεγγαράκι στην Ακτή» θα φωτίσουν δύο προβολείς, το απόγευμα της Παρασκευής.

Νωρίς το πρωί, ένας γερανός κατέβασε στη θάλασσα το «Φεγγάρι» στηριγμένο σε μια βάση από μπετόν βάρους τεσσάρων τόνων. Ενας δύτης φούσκωσε τέσσερα μπαλόνια που μείωσαν το βάρος της εγκατάστασης για να τη σύρει με πλωτό σκάφος στη συγκεκριμένη θέση που είχαν επιλέξει τοπογραφικά όργανα. Στη συνέχεια, ξεφούσκωσε τα μπαλόνια, η τσιμεντένια βάση κάθισε σταθερά στον πυθμένα και το «Φεγγάρι» έγλυφε την επιφάνεια της θάλασσας.

Φεγγαράκι λαμπρό φέγγει στον Θερμαϊκό-2

Το γλυπτό μεταφέρθηκε στη θέση του με σκάφος, με τη χρήση τεσσάρων μπαλονιών που μείωσαν το βάρος της εγκατάστασης.

Η ανοξείδωτη γλυπτή εγκατάσταση είναι τοποθετημένη παράλληλα προς τη διεύθυνση των επικρατούντων ανέμων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ανατροπής, ενώ το πίσω μέρος της φέρει φωτισμό ναυσιπλοΐας για να είναι ορατό από τα πλοία. Δύο προβολείς θα φωτίσουν την Παρασκευή (17.30) το έργο που κινδύνευε να μείνει στη λήθη μετά τους βανδαλισμούς, αλλά επανήλθε χάρη στον ευπατρίδη επιχειρηματία και πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρο Ανδρεάδη. «Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιεί τον ρόλο του μέσα στην κοινωνία στην οποία ζει. Πάντα οι κοινωνίες προχωρούν ύστερα από πρωτοβουλίες και των διοικήσεών τους αλλά και των πολιτών. Κανένας από εμάς δεν είναι αμέτοχος ούτε για τα καλά ούτε για τα κακά που έχουν συμβεί».

Φεγγαράκι λαμπρό φέγγει στον Θερμαϊκό-3

Βάσει αυτής της λογικής που ανέπτυξε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Σταύρος Ανδρεάδης ανέλαβε πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει, όπως λέει, «κάποια παραδείγματα ιδιαίτερης αισθητικής». Η εμφύτευση δένδρων στην οδό Κατσιμίδη και στη διαδρομή από το αεροδρόμιο έως την περιοχή Βότση ήταν μία από τις αθόρυβες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του αστικού χώρου, υπενθύμισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Φεγγαράκι λαμπρό φέγγει στον Θερμαϊκό-4

Φροντίδα δύο πάρκων

Η πρόταση του Στ. Ανδρεάδη πριν από τρία χρόνια να γίνει χορηγός ενός εμβληματικού γλυπτού του Κ. Βαρώτσου «βούλιαξε». Βλέποντας ωστόσο τους βανδαλισμούς στη Νέα Παραλία, αναλαμβάνει και τη φροντίδα δύο πάρκων. «Δεν γνωρίζω αν θα τα καταφέρω, θα προσπαθήσω. Υπάρχει μεγάλη αυθαιρεσία, οι χώροι αυτοί πολλές φορές είναι στο έλεος των ανθρώπων», ανέφερε. Ευχήθηκε ωστόσο να υπάρξουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και από άλλους δωρητές. «Μακάρι κάθε παγκάκι της Νέας Παραλίας να έχει και το όνομα ενός χορηγού, όπως συμβαίνει στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή