Ενας κρατούμενος για τα επεισόδια της Κυριακής

Ενας κρατούμενος για τα επεισόδια της Κυριακής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κράτηση παραμένει ο ένας από τους συνολικά επτά συλληφθέντες για συμμετοχή στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής για τη Μακεδονία, στην πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για τον 27χρονο Α.Τ., υπόδικο από τις αρχές του 2018 για συμμετοχή στην ακροδεξιά οργάνωση «Απέλλα». Αντίθετα, οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, οι δύο μάλιστα χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Για τις επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και το προαύλιο του Κοινοβουλίου, στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασ. Σοφίας, κατηγορούνται τέσσερα άτομα. Οι υπόλοιποι τρεις συνελήφθησαν στην οδό Ερμού, κοντά στη συμβολή της με την οδό Αθηνάς. Κατά την αποχώρησή τους από το συλλαλητήριο φέρονται να διαπληκτίστηκαν με αστυνομικούς των ΜΑΤ που τους ακολουθούσαν.

Αναλυτικότερα, ο 27χρονος όπως επίσης και μια κοπέλα ηλικίας 28 ετών από τη Θεσσαλονίκη κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ομάδες κουκουλοφόρων που προκαλούσαν επεισόδια μπροστά στο ξενοδοχείο Μ. Βρεταννία. «Εκδήλωσαν επιθέσεις με ρίψεις πετρών, σίδερων, μολότοφ, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ με σκοπό να πλήξουν τη σωματική τους ακεραιότητα», αναφέρεται στα έγγραφα της δικογραφίας που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ». Τη στιγμή της σύλληψής της, η 28χρονη φέρεται να χτύπησε έναν αστυνομικό με σιδερολοστό και να προσπάθησε να κλωτσήσει έναν δεύτερο στα γεννητικά του όργανα. Ενας ακόμα νεαρός, 27 ετών, κατηγορείται ότι στην οδό Βασ. Σοφίας έπιασε από τον λαιμό έναν αστυνομικό των ΜΑΤ «προσπαθώντας να τον πνίξει», ενώ 37χρονος από τη Θεσσαλονίκη κατηγορείται ότι συμμετείχε στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών στα σκαλιά του Κοινοβουλίου, πίσω ακριβώς από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Οι υπόλοιποι τρεις από τους συνολικά επτά συλληφθέντες ακινητοποιήθηκαν στην οδό Ερμού, το διάστημα από 5.50 μ.μ. μέχρι 6.50 μ.μ. Κατηγορούνται είτε ότι επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ είτε ότι εξύβρισαν τους αστυνομικούς των διμοιριών.

Εις βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκαν βαριές διώξεις, κατά περίπτωση σε βαθμό κακουργήματος, για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, εμπρησμό, έκρηξη κ.ά. Απολογούμενοι, αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στα επεισόδια ενώ ειδικότερα ο 27χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή και τον χώρο της Ακροδεξιάς. Τον περασμένο Ιανουάριο, πάντως, συνελήφθη με ένταλμα του ανακριτή κατηγορούμενος για συμμετοχή στην ακροδεξιά οργάνωση «Απέλλα», που τον Αύγουστο του 2017 πραγματοποίησε εμπρηστική επίθεση στο αναρχικό στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά. Για εκείνη την υπόθεση είχε αφεθεί ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση 20.000 ευρώ. Αντιθέτως χθες, ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν σχετικά με το θέμα της προφυλάκισής του και θα παραμείνει κρατούμενος έως ότου για την υπόθεση αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, οι δύο χωρίς περιοριστικό όρο και οι υπόλοιποι τέσσερις με την υποχρέωση να δίνουν μια φορά τον μήνα το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή