Τα μυστικά της… Βραυρώνας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι Κυριακή πρωί και μετά τα απανωτά κύματα κακοκαιρίας ο ήλιος λάμπει. Περπατάμε στα μοναδικού κάλλους μονοπάτια του υδροβιοτόπου της Βραυρώνας, μιας περιοχής που, αν και βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, παραμένει «αχαρτογράφητη» για τους περισσότερους Αθηναίους. Οδηγός στην πεζοπορία μας είναι ο έμπειρος προπονητής κ. Θωμάς Παπαβασιλείου, που έχει σχεδιάσει μια διαδρομή 2,5 ωρών, «κομμένη και ραμμένη» στις δυνατότητές μας. «Οταν γυμναζόμαστε στη φύση με ήπια ένταση, ο οργανισμός μας επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα στο καρδιολογικό, αναπνευστικό, και μυοσκελετικό σύστημα», εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου, λίγο προτού ξεπροβάλλει μπροστά μας ο ναός της Αρτέμιδος του 6ου αιώνα π.Χ. και το παρακείμενο μουσείο. «Πλήθος συμβόλων και αρχετύπων συνδέονται με τη γέννηση των διδύμων ολύμπιων θεών Αρτέμιδος και Απόλλωνος, τέκνων της Λητούς», αναφέρει στην ξενάγησή της η κ. Μαριλένα Αναστασοπούλου, που μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ελληνικής μυθολογίας και των πολλαπλών ιδιοτήτων της θεάς. Εδώ υμνούνταν η γυναικεία φύση, η γονιμότητα και η μητρότητα. Εξ ου και στο μουσείο εκτίθενται αγαλματίδια μικρών παιδιών, «τάματα» των γονέων προς την Αρτέμιδα για την αίσια έκβαση του τοκετού.

Από την αρχαία ελληνική μυθολογία μεταφερόμαστε νοητά στην Ανατολή με γιόγκα και διαλογισμό, που ενσαρκώνουν ωστόσο το αρχαίο ιδεώδες του «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια «Βody in Βalance Weekends», που διοργανώνει το ομώνυμο κανάλι που εξειδικεύεται σε θέματα άσκησης και ευεξίας, έρχονται σε επαφή με διαφορετικές μορφές άσκησης. «Ετσι, μπορούν οι ίδιοι να κρίνουν ποιο είδος άσκησης και κατ’ επέκταση ποια φιλοσοφία τούς ταιριάζει ως ιδιοσυγκρασία και να το ακολουθήσουν μελλοντικά», επισημαίνει στην «Κ» η κ. Ιφιγένεια Τσαντίλη, δημοσιογράφος και project manager του προγράμματος, που υλοποιείται όλα τα Σαββατοκύριακα μέχρι τον Μάιο, «εδώ, μακριά από τους περισπασμούς της πολύβουης πόλης, όσοι δίνουν το “παρών” μπορούν να συγκεντρωθούν στον εαυτό τους και τις ανάγκες τους». Οι διοργανωτές, γνώστες των εναλλακτικών μορφών άσκησης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε φάσης ζωής, επιλέγουν κάθε φορά διαφορετικούς θεματικούς άξονες, όπως η προετοιμασία για τη γονεϊκότητα ή οι ανάγκες του οργανισμού μετά τα σαράντα, γύρω από τους οποίους «πλέκουν» το πρόγραμμα δραστηριοτήτων. «Οι τελευταίες μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι οι Ελληνες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για θέματα ευεξίας, η αύξηση κυμαίνεται γύρω στις 5 μονάδες», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Απόστολος Σαραντάρης, διευθυντής του καναλιού, που εκπέμπει μέσα από τη συχνότητα της Cosmote TV.

Τα μυστικά της… Βραυρώνας-1

Ο Βάσκεν Κνούνι με τους συμμετέχοντες επί… τάπητος.

Γιόγκα και διαλογισμός

Η κουνταλίνι γιόγκα, που «συστήνεται» στο κοινό, είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη γιόγκα που διατηρείται αναλλοίωτο έως σήμερα. «Με έναν συνδυασμό ασκήσεων, αναπνοών και ήχου, ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα, ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα και εξισορροπεί το ενδοκρινικό σύστημα», εξηγεί ο Βάσκεν Κνούνι, καθηγητής γιόγκα. Τα όρια, ωστόσο, των αντοχών τους –πρωτίστως των πνευματικών– δοκιμάζουν όσοι παρακολουθούν τον κ. Κωνσταντίνο Σγουμπόπουλο να τους μυεί στην τεχνική του διαλογισμού. «Ζεν σημαίνει διαλογισμός, είναι μια πρακτική που δίδαξε ο ίδιος ο Βούδας», εξηγεί ο ιδρυτής του Κέντρου Ζεν Αθήνας, «από την Ινδία πέρασε στην Κίνα». Ο κ. Σγουμπόπουλος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ξεκίνησε τη μαθητεία του το 2001 στα μοναστήρια Σαολίν της Κίνας και συνέχισε στην Ιαπωνία. «Εχω κατορθώσει πλέον να ξεκινώ την ημέρα μου με ένα κάθισμα ζεν διάρκειας 40 λεπτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή