Ο «Βόλιος Εμβόλιος», η τσουλήθρα, το πατίνι του και τα μικρόβια

Ο «Βόλιος Εμβόλιος», η τσουλήθρα, το πατίνι του και τα μικρόβια

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μα γιατί πρέπει να κάνω τόσο πολλά εμβόλια, δεν είμαι άρρωστος!» ρώτησε μια μέρα ο μικρός Αρης τον παιδίατρό του. Οπότε εκείνος έπιασε να του εξηγεί την ιστορία του Βόλιου Εμβόλιου: Πρόκειται για ένα «καλό μικρόβιο», του είπε, που οι επιστήμονες στέλνουν σε ειδική αποστολή. Αφού ο Βόλιος Εμβόλιος μπει στον ανθρώπινο οργανισμό με μια… τσουλήθρα (η σύριγγα), ταξιδεύει με το πατίνι του σε όλο μας το σώμα και κολλάει παντού τις φωτογραφίες των «καταζητούμενων μικροβίων». Ετσι, όταν τα κακά μικρόβια εισβάλλουν κάποια στιγμή στον οργανισμό, τα Αντισώματα (ως άλλη αστυνομία) θα μπορούν να τα αναγνωρίσουν από τις φωτογραφίες και να τα συλλάβουν!

Από το παιχνίδι «κλέφτες κι αστυνόμοι» εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί του παραμυθιού «Βόλιος Εμβόλιος» (εκδόσεις ΣΟΚΟΛΗ), του πρώτου παραμυθιού για τα εμβόλια στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνουν τα παιδιά να μη φοβούνται τη… βελόνα. «Το παραμύθι είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε το παιδί να μάθει τι είναι επιτέλους αυτά τα εμβόλια που κάθε τόσο πηγαίνουν να κάνουν στον γιατρό» λέει στην «Κ» ο παιδίατρος κ. Σπύρος Μαζάνης, που μαζί με τη δημοσιογράφο υγείας κ. Φλώρα Κασσαβέτη, υπογράφουν το βιβλίο. «Τα παιδάκια πάντα ρωτάνε “γιατί να το κάνω;”. Οι γονείς απαντούν “για να μην αρρωσταίνεις”. Πολλά, εάν αρρωστήσουν μετά, αναρωτιούνται γιατί, εφόσον έκαναν το εμβόλιο. Αλλα λένε “μα δεν αρρωσταίνω γιατί να τα κάνω;”. Ετσι σκεφτήκαμε έναν τρόπο να κάνουμε την ιστορία για τη χρησιμότητα των εμβολίων πιο φιλική στα παιδιά. Ενα παραμύθι μπορεί να εισχωρήσει στο μυαλό και στην ψυχή τους και τα παιδιά μπορούν να πάρουν την υπόθεση της υγείας τους στα χέρια τους. Να τα ζητούν τα ίδια από τους γονείς τους, γιατί θα ξέρουν γιατί τα κάνουν». Στο τέλος της έκδοσης, που έχει εικονογραφηθεί από την εικαστικό Μαρία Κουτρουμπά, υπάρχει ασκησιολόγιο ώστε τα παιδιά με ευχάριστο τρόπο να εμπεδώσουν καλύτερα τη διαδικασία.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 3-5 ετών, αλλά και στους γονείς τους, καθώς και στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί έξαρση της αντιεμβολιαστικής τάσης. «Πράγματι έχω συναντήσει και εγώ στο ιατρείο μου αμφισβητίες των εμβολίων», λέει ο κ. Μαζάνης. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τα λεγόμενα fake news. Κάποιες ιστοσελίδες, προκειμένου να αποκτήσουν κλικ και διαφημίσεις, παρουσιάζουν παραποιημένα κείμενα με σκοπό να δημιουργήσουν θόρυβο και αμφισβήτηση γύρω από τα εμβόλια. Υπάρχει λοιπόν μια παραπληροφόρηση των γονέων, οι οποίοι με τη σειρά τους αμελούν να κάνουν τα εμβόλια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η τάση, έστω και μικρή, οδήγησε σε επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη». Μέσα στο 2018, τα κρούσματα ιλαράς διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2017, ξεπερνώντας τις 60.000, με περισσότερους από 100 θανάτους στην Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 3.500%. Αλλά ακόμα και τώρα, διανύουμε περίοδο έντονης γρίπης με χιλιάδες παιδιά που νοσούν. Τα περισσότερα δεν έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο συστήνεται από τον ΠΟΥ για όλα τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω αλλά και από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός, καθώς ο νόμος είναι παλιός. Τα εμβόλια “συστήνονται”, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτούς που δεν τα κάνουν». Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 350.000 ανεμβολίαστα παιδιά για ιλαρά.

Ο «Βόλιος Εμβόλιος» είναι υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφής και εικονογράφησης θα δοθούν στο Κέντρο Διάγνωσης και Παρακολούθησης Ασθενών με Πρωτοπαθή Δυσκινησία Κροσσών, το μοναδικό στην Ελλάδα, που λειτουργεί στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» από το 2012 και στο οποίο εξετάζονται και παρακολουθούνται ετησίως περί τα 1.700 βρέφη, παιδιά και έφηβοι, που πάσχουν από αδιάγνωστα ή χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή