Αιφνίδια αλλαγή στις τιμές των φαρμάκων

Αιφνίδια αλλαγή στις τιμές των φαρμάκων

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 14 Φεβρουαρίου ο ΕΟΦ απαγόρευσε την παράλληλη εξαγωγή σε χώρες της Ε.Ε. 15 σκευασμάτων και προέβλεψε ότι εάν και άλλα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη για πάνω από ένα δίμηνο, θα απαγορεύεται η εξαγωγή τους χωρίς νεότερη απόφαση. Οι σύλλογοι των φαρμακευτικών εταιρειών υπολογίζουν ότι σε περισσότερα από 270 φάρμακα παρουσιάζονται ελλείψεις στην αγορά. Αφορμή της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών ήταν η σύγκρουση της εταιρείας MSD με τους φαρμακοποιούς της Μυτιλήνης για έλλειψη αντιδιαβητικών φαρμάκων. Η εταιρεία έστελνε στο νησί, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, περισσότερες δόσεις των φαρμάκων Janumet και Januvia από όσες χρειάζονταν, αλλά τα σκευάσματα «εξαφανίζονταν». Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι η αποστολή γινόταν μέσω φαρμακαποθηκών.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση είχε συνειδητοποιήσει πιο νωρίς τα αδιέξοδα της φαρμακευτικής της πολιτικής, καθώς με τις οριζόντιες περικοπές (clawback, rebate), φαρμακοβιομηχανία και ασθενείς συμμετέχουν με 2 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη, έναντι 2,6 δισ. με τα οποία συμμετέχει το κράτος. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), σκευάσματα αξίας περίπου 350 εκατ. ευρώ αγοράζονται από τις φαρμακαποθήκες ή τα φαρμακεία κατευθείαν από τη λιανική και στέλνονται στο εξωτερικό, εξαιτίας της ελκυστικής διαφοράς των τιμών μεταξύ της χώρας μας και των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, διά του υπουργού Υγείας Ανδρ. Ξανθού και με τροπολογία που έφερε στη Βουλή, ότι αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων υπό προστασία (με πατέντα). Η τροπολογία προβλέπει πως η τιμή ενός φαρμάκου θα αυξάνεται έως 10% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών, εφόσον είναι χαμηλότερη από την κατώτατη τιμή στην Ευρωζώνη και έως αυτό το πλαφόν. Στον αντίποδα, εάν η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών στην Ευρωζώνη θα δρομολογείται μείωση του κόστους του έως 10%.

Μέχρι τώρα, ο υπολογισμός τιμών γινόταν στη βάση των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. Η βιομηχανία ζητούσε να γίνει στη βάση των τριών φθηνότερων της Ευρωζώνης. Τελικά, στις 3 Δεκεμβρίου, ο κ. Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ότι θα γίνει με βάση τις δύο φθηνότερες. Για την εξέλιξη αυτή, ο κ. Ξανθός είχε ενημερώσει στη διακομματική επιτροπή τους εκπροσώπους των κομμάτων από τις αρχές Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι η βιομηχανία ζητούσε την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης από το 2012. Τότε, η κυβέρνηση είχε υπολογίσει ότι η αλλαγή θα αύξανε τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 20%. Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε στη Βουλή ότι το αποτέλεσμα της αλλαγής θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, λέγοντας ότι όσα φάρμακα αυξηθούν τόσα θα μειωθούν (σ.σ. κρίσιμο ζήτημα είναι ποια θα μειωθούν και ποια θα αυξηθούν). Ο κ. Ξανθός είπε ότι υπήρχαν εταιρείες που πίεζαν ότι θα απέσυραν τα φάρμακά τους αν δεν άλλαζε ο τρόπος τιμολόγησης. Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη νομοθέτηση της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων «δώρο στις πολυεθνικές». Εκτιμάται, πάντως, ότι και οι τιμές των γενοσήμων, που συμπαρασύρονται από τα πρωτότυπα, θα ακολουθήσουν τις τιμές των πρωτοτύπων (με πατέντα). Αλλωστε, οι ελληνικές εταιρείες γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υποστηρίζουν το μέτρο. Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα άλλο μέτρο, όπως οριζόντιες μειώσεις τιμών κατά κατηγορία φαρμάκων και την κατηγόρησε ότι για πρώτη φορά από το 2010 προχωρεί σε αυξήσεις.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι πρόσφατα οι στρεβλώσεις του τρόπου τιμολόγησης είχαν οδηγήσει 600 κωδικούς να έχουν τιμές χαμηλότερες από τις τρεις χαμηλότερες της Ε.Ε. και εξαιτίας των συναλλαγματικών διαφορών. «Το μέτρο είναι πολύ λιγότερο δραματικό απ’ ό,τι φαίνεται, απλά θα μας κάνει να φαινόμαστε λίγο καλύτεροι στις μητρικές μας εταιρείες», είπε στην «Κ» στέλεχος της αγοράς, προσθέτοντας ότι οι πολύ χαμηλές τιμές στην Ελλάδα δεν οδηγούσαν μόνο σε παράλληλες εξαγωγές και εξαφάνιση φαρμάκων για τους ασθενείς, αλλά και σε χαμηλότερες τιμές αναφοράς για άλλες χώρες, στις οποίες θα επωφεληθούν τώρα οι εταιρείες, τα φάρμακα των οποίων θα αυξηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή