ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά σε νεοκλασικό και ένταση ξανά στα Εξάρχεια

pyrkagia-se-neoklasiko-kai-entasi-xana-sta-exarcheia-2305546

Τρεις απανωτές εκρήξεις, γύρω στις επτά το πρωί χθες, ξύπνησαν πολλούς κατοίκους των Εξαρχείων. Ενα από τα σπίτια-φαντάσματα της γειτονιάς, πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό που δεν κατοικήθηκε ποτέ, αλλά αρχικά καταλήφθηκε από άστεγους και εν συνέχεια μετατράπηκε σε στέκι τοξικομανών και εμπόρων ναρκωτικών, έπαιρνε φωτιά. «Είδαμε τρεις από τους πιο πρόσφατους “ενοίκους” να το εγκαταλείπουν, ενώ οι υπόλοιποι από τα μπαλκόνια τους ρωτούσαμε –εις μάτην– πώς προέκυψε η φωτιά», διηγείται στην «Κ» η κ. Γιούλα Κουγιά, τις πρώτες στιγμές από την πυρκαγιά στο εγκαταλελειμμένο οίκημα της οδού Νοταρά, στα όρια με την Τοσίτσα. Αρκετοί από τους γείτονες, πνιγμένοι στους καπνούς, έριχναν νερό προς το νεοκλασικό για να περιορίσουν την καταστροφή. Δεδομένου, δε, ότι το φλεγόμενο κτίριο είναι μεσοτοιχία με πολυκατοικία, παρότρυναν τους ενοίκους για λόγους ασφαλείας να το εγκαταλείψουν.

«Η Πυροσβεστική ήρθε περίπου σε μισή ώρα με σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε άλλο οίκημα», επισημαίνει η κ. Κουγιά. Ωστόσο, γύρω στις 2.30 μ.μ. υπήρξε μια μικρή αναζωπύρωση. «Η μέρα συνεχίστηκε με επεισόδια επί της Τοσίτσα, στα οποία συμμετείχαν ορισμένοι από τους ανήλικους χθεσινούς διαδηλωτές μαζί με τα επονομαζόμενα “μπαχαλάκια” εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ, οπότε η Πυροσβεστική πραγματοποιούσε κατάσβεση σε ένα αυτοκίνητο που πήρε φωτιά», εξηγεί η ίδια, «ήταν επομένως κοντά και τους ενημέρωσα». Η Πυροσβεστική, περιστοιχισμένη από τα ΜΑΤ, όπως είθισται στα Εξάρχεια για προληπτικούς λόγους, έσβησε τις τελευταίες φλόγες στα αποκαΐδια. «Η καταστροφή μοιάζει μη ανταστρέψιμη», σχολιάζει η κ. Κουγιά, «καθώς κάηκε και η σκεπή, υποθέτω ότι θα καταρρεύσει οσονούπω».

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που εγκαταλελειμμένα σπίτια των Εξαρχείων τυλίγονται στις φλόγες. Ο «Αίολος» επί της Καλλιδρομίου, η κατάληψη στην Τσαμαδού, ακόμα και το παρατημένο σπίτι του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη είχαν ουκ ολίγες φορές ανάλογες περιπέτειες. «Η ατμόσφαιρα σήμερα είναι πάλι αποπνικτική, λογικό άλλωστε αφού ένα σπίτι έχει λαμπαδιαστεί, ένα αυτοκίνητο (Τοσίτσα και Ζαΐμη) έχει καεί, όπως βέβαια και κάδοι», καταλήγει η κ. Κουγιά. Η ίδια και πολλοί περίοικοι βρίσκονταν περί τις δώδεκα ώρες υπ’ ατμόν ελέω της συνεχούς και μεταλλασσόμενης έντασης σε μια, κατά τα άλλα, «κανονική» Δευτέρα.