Οι κλήσεις στον Αλβανό «νονό» και η σύνδεση με τον φόνο Ζαφειρόπουλου

Οι κλήσεις στον Αλβανό «νονό» και η σύνδεση με τον φόνο Ζαφειρόπουλου

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά τηλεφωνικές επικοινωνίες σε διάστημα δύο εβδομάδων είχε με τον έγκλειστο βαρυποινίτη, και φερόμενο ως αρχηγό της μαφίας του Κορυδαλλού, Κλοντιάν Λεκοτσάι, ο δικηγόρος που συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη από την Αντιτρομοκρατική, σε εκτέλεση εντάλματος του ειδικού εφέτη ανακριτή. Ο 65χρονος νομικός και ακόμα μία δικηγόρος 45 ετών κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση που είχαν συγκροτήσει οι Αλβανοί βαρυποινίτες και άλλοι συνεργοί τους.

Η εμπλοκή τους στην υπόθεση προέκυψε από μυστική έρευνα που διεξήγαγε η Αντιτρομοκρατική το διάστημα από τις 2 Ιανουαρίου και μέχρι πρότινος, με αφορμή την απόδραση από τον Κορυδαλλό δύο Αλβανών κρατουμένων. Από διαδοχικές άρσεις απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα υπόπτων, οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν την, μέχρι τότε άγνωστη, τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσε ο Λεκοτσάι, και για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών κατέγραφαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του. Από το περιεχόμενό τους κατάφεραν να συγκεντρώσουν πλούσιο προανακριτικό υλικό για μια σειρά από πολύκροτες ποινικές υποθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της δολοφονίας του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου το φθινόπωρο του 2017, στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού.

Ο φόνος του Ζαφειρόπουλου είχε συσχετιστεί με τις εξωδικαστικές επαφές που είχαν προηγηθεί της έναρξης μιας άλλης δίκης, εκείνης για την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος τού –κατηγορούμενου πλέον– 65χρονου δικηγόρου, το 2014, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη. Ως φυσικοί αυτουργοί εκείνης της επίθεσης (ο δικηγόρος είχε δεχθεί σφαίρα στο πρόσωπο) είχαν κατηγορηθεί δύο στενοί συνεργοί του «Κλόντι» (Λεκοτσάι), ο Αρμπερ Μπάκο και ο Ολντι Ντούλτσε. Αυτοί με τη σειρά τους είχαν σε μεταγενέστερο χρόνο καταθέσει ότι είχαν πυροβολήσει τον δικηγόρο κατόπιν εντολής του διευθύνοντος συμβούλου της Energa Αριστείδη Φλώρου, με τον οποίο ο 65χρονος δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αντιδικούσε. Μέχρι λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη εκείνης της δίκης, υπήρχαν επαφές μεταξύ των διαδίκων, οι οποίες τελικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Η επίσκεψη των ένοπλων Αλβανών στο γραφείο του Ζαφειρόπουλου, συνηγόρου του Αριστείδη Φλώρου, είχε στόχο να ενταθεί η πίεση στον έγκλειστο επιχειρηματία ώστε να υποχρεωθεί να καταβάλει εκβιαστικά χρήματα στον «Κλόντι», πιθανόν δε όχι μόνο σε αυτόν.

Τα ερωτήματα

Σε εκείνη την υπόθεση, καθώς και σε ορισμένες ακόμα με μεγάλο ποινικό ενδιαφέρον, αναφέρονται στις συνομιλίες που κατέγραψε η Αντιτρομοκρατική ο «Κλόντι» και ο συλληφθείς δικηγόρος, εγείροντας ερωτήματα για τον πραγματικό ρόλο ενός εκάστου στα αιματηρά γεγονότα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια. Σε μία απ’ αυτές, ο «Κλόντι», όπως είναι το ψευδώνυμο του 42χρονου Αλβανού, φέρεται να ζητάει από τον 65χρονο δικηγόρο να μεσολαβήσει και να βρει έναν δικηγόρο από τον Πειραιά, προκειμένου να αναλάβει την υπεράσπιση κρατουμένου. Υπάρχουν υπόνοιες ότι ο κρατούμενος για τον οποίο ενδιαφερόταν ήταν ένας νεαρός Ελληνας ποινικός, που πήρε μέρος στην άγρια δολοφονία, τη 15η Ιανουαρίου 2019,  του Αρμπερ Μπάκο μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Από την ίδια αστυνομική έρευνα είχε προκύψει ότι τον φόνο του Μπάκο είχε διατάξει ο μέχρι πρότινος συνεργός του, Κλοντιάν Λεκοτσάι.

Σε άλλη, μεταγενέστερη συνομιλία, ο Λεκοτσάι ακούγεται να ζητάει χρήματα από τον δικηγόρο προκειμένου να στείλει τη σορό του Μπάκο στην Αλβανία, ενώ το ίδιο θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα με τη σορό ακόμα ενός Αλβανού κρατουμένου, που βρέθηκε νεκρός στο κελί του, πιθανόν από χρήση ναρκωτικών.

Περισσότερο επιβαρυντικές για τον 65χρονο δικηγόρο όμως είναι οι επικοινωνίες του με τον «Κλόντι» αναφορικά με τη στάση που θα τηρούσαν και τους ισχυρισμούς που θα προέβαλλαν οι Αλβανοί στην εν εξελίξει δίκη για τον φόνο Ζαφειρόπουλου. Κι αυτό, διότι στις επίμαχες επικοινωνίες οι δύο άνδρες φέρονται κατά πληροφορίες να συνεννοούνται για το πώς θα αντικρούσουν τους ισχυρισμούς της πλευράς του Αριστείδη Φλώρου, ότι δηλαδή είχαν εγείρει οικονομικές αξιώσεις προκειμένου να μην παραστούν ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας, το 2014 στην Πεντέλη, με κατηγορούμενο τον Φλώρο.

Μάλιστα, ο 42χρονος Αλβανός και ο 65χρονος δικηγόρος, κατά πληροφορίες, συνεννοούνται για το πώς θα αξιοποιήσουν ένα χειρόγραφο που περιήλθε στην κατοχή τους και στο οποίο υπάρχουν σαφείς αναφορές για σχέδιο εκβιασμού του Αριστείδη Φλώρου. Το σχετικό έγγραφο παρουσιάστηκε τελικά στη δίκη για τον φόνο Ζαφειρόπουλου, με τον ισχυρισμό ότι το συνέταξε ο Αριστείδης Φλώρος και το διαβίβασε στον Λεκοτσάι προτείνοντάς του να το υπογράψει αντί αμοιβής 30.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έγγραφο απευθύνεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών και –εάν πράγματι υπογραφόταν– θα αποτελούσε μια ομολογία  εκβιασμού του Αριστείδη Φλώρου από τους Αλβανούς και τον δικηγόρο.

Δηλώνει αθώος

Μέσω των συνηγόρων του πάντως, Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου, ο 65χρονος δικηγόρος αποκρούει τις κατηγορίες και δηλώνει αθώος. Υποστηρίζει ότι επικοινωνούσε με τον Λεκοτσάι καθώς ήταν ο βασικός μάρτυρας στην υπόθεση της εναντίον του απόπειρας δολοφονίας και αυτός που του είχε υποδείξει τους δύο φυσικούς αυτουργούς. Αθώα δηλώνει και η 45χρονη δικηγόρος Αθηνών, που επίσης κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει καταγράψει τακτικές συνομιλίες της με τον Λεκοτσάι και, μάλιστα, σε μία απ’ αυτές φέρεται να προτρέπει τον έγκλειστο Αλβανό να αποδράσει και μάλιστα του δίνει πληροφορίες προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Και η 45χρονη αναμένεται να απολογηθεί τη Δευτέρα στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή