Πολιτισμός: «Κρίσεις» α λα ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτισμός: «Κρίσεις» α λα ΣΥΡΙΖΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια «συριζοποίησης» του δημόσιου τομέα, που συμπαρασύρει ειδικούς κλάδους όπως αυτός των αρχαιολόγων, καταγγέλλουν ουσιαστικά με επιστολή που απέστειλαν πριν από περίπου ένα μήνα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, περισσότεροι από τριάντα διευθυντές και προϊστάμενοι εφορειών αρχαιοτήτων και μουσείων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην επιστολή τους που είναι στη διάθεση της «Κ», οι υπογράφοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον τρόπο που θα γίνουν οι κρίσεις, ο οποίος καθώς είναι οριζόντιος σε όλο τον δημόσιο τομέα, παραβλέπει τα ειδικά κριτήρια του κλάδου των αρχαιολόγων. Ετσι, στη θέση διευθυντή θα μπορεί να τοποθετηθεί κάποιος με πτυχίο δημόσιας διοίκησης και μεταπτυχιακό ενός έτους στην πολιτιστική διαχείριση, χωρίς να διαθέτει ούτε μια μέρα ανασκαφής.

Ενδεικτικό του παραλογισμού είναι ότι για το μεταπτυχιακό ενός έτους υπολογίζονται 60 μόρια, τη στιγμή που δέκα χρόνια σε θέση διευθυντή αντιστοιχούν σε 41,5 μόρια.

«Για να είναι οι κρίσεις προϊσταμένων αντικειμενικές, απολύτως αναγκαία προϋπόθεση είναι αφ’ ενός τα κριτήρια και η διαδικασία να είναι συμπεριληπτική ως προς τα απαιτούμενα ειδικά προσόντα, τα οποία προφανώς πρέπει να μοριοδοτούνται, και αφ’ ετέρου η διαδικασία να μη δημιουργεί τεχνητούς αποκλεισμούς από την εξέταση των ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων», αναφέρεται στην επιστολή, όπου υπογραμμίζεται ότι «το σύστημα κρίσεων προϊσταμένων, με το οποίο θα επιλεγούν και οι αρχαιολόγοι, έχει σχεδιαστεί για την κάλυψη διοικητικών θέσεων ευθύνης χωρίς να έχει προβλεφθεί στοιχειώδης προσαρμογή στο ειδικό έργο που παράγουν οι αρχαιολόγοι της ΓΔΑΠΚ, του επιστημονικού φορέα προστασίας, μελέτης και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, το οποίο είναι συνδυαστικά επιστημονικό-ερευνητικό, διοικητικό και διαχειριστικό». Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι, πέραν του ερευνητικού και διοικητικού έργου, υλοποιούν αρχαιολογικά έργα σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μέσω του ειδικού θεσμικού πλαισίου της αυτεπιστασίας. «Εντούτοις, τίποτε από τα παραπάνω δεν προβλέπεται στη μοριοδότηση του υφιστάμενου συστήματος, καθώς και η τυχόν εξέταση αυτών των ειδικών προσόντων στο στάδιο της συνέντευξης καθίσταται αδύνατη, αφού από τους εκατοντάδες υποψηφίους, μόλις 7 μπορούν να εξεταστούν για κάθε μια από της προκηρυσσόμενες θέσεις».

Οπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» έμπειρος αρχαιολόγος «τα μεγάλα σωστικά έργα, οι εκθέσεις, οι αναστηλώσεις, οι εκδόσεις, η διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από ΕΣΠΑ δεν μετράνε ενώ αντίθετα μετράνε τα σεμινάρια του ΙΝΕΠ. Είναι τρελό να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για έναν διοικητικό υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας και για μας». Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν σε όλο αυτό μια προσπάθεια απομάκρυνσης διευθυντών και προϊσταμένων οι οποίοι τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για την ώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ ποιεί την νήσσαν. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η αντίδραση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟ και αρχαιολόγου Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία σε άλλα θέματα έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία και πυγμή στην υπεράσπιση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της επιστημονικής επάρκειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή