ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βίζα διετούς ισχύος για Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

Βίζα διετούς ισχύος για Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

Διετής θα είναι στο εξής η ισχύς της βίζας που χορηγείται στους Ελληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Αυτό ανακοινώθηκε χθες, στο περιθώριο συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ και η αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα αντιτρομοκρατίας, Αλίνα Ρομανόφσκι.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. με την Υπηρεσία Τελωνείων των ΗΠΑ για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας στοιχείων επιβατών, γνωστό ως PNR. Πρόκειται για υπηρεσία που υπάγεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών με αρμοδιότητα να συλλέγει και να επεξεργάζεται τα στοιχεία των επιβατών που ταξιδεύουν μέσω Ελλάδας. Η έναρξη λειτουργίας προβλέπεται από ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία τον Νοέμβριο.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο προϊστάμενος επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Ανδρ. Δασκαλάκης, και ο Αμερικανός πρέσβης, παρουσία και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστρατήγου Αρ. Ανδρικόπουλου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία, αναφέρει ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Ην. Πολιτειών και της Ελλάδας για την εφαρμογή του νόμου στην Ελλάδα για τα στοιχεία επιβατών αποτελεί συνέχεια των συζητήσεων σε θέματα εφαρμογής του νόμου και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των Ην. Πολιτειών και της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2018.

Στο περιθώριο της συνάντησης, η κ. Γεροβασίλη και ο κ. Πάιατ ανακοίνωσαν ότι στο εξής η ταξιδιωτική άδεια εισόδου και παραμονής στις ΗΠΑ (ESTA ή βίζα όπως είθισται να αποκαλείται), που χορηγείται στους Ελληνες πολίτες, θα έχει διάρκεια δύο χρόνια αντί για ένα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Οπως δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, «η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, διότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εμπράκτως ότι η Ελλάδα αποτελεί μια απολύτως ασφαλή χώρα».