ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα πολυτεχνεία αντιδρούν στην απαξίωση

ta-polytechneia-antidroyn-stin-apaxiosi-2311582

Τα πολυτεχνεία της χώρας ενώνουν τις φωνές τους κατά του «εγκλήματος», όπως χαρακτηρίζεται, που επιχειρεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με τις απορροφήσεις ΤΕΙ από πανεπιστήμια και τη δημιουργία νέων τμημάτων. «Δεν μπορεί όλα τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές να έχουν άδικο και ο υπουργός να έχει δίκαιο» ανέφερε, χθες, ο κ. Ιωάννης Γκόλιας, πρύτανης του εμβληματικού ΕΜΠ. Οι αντιδράσεις αυτές προσδίδουν στις αποφάσεις Γαβρόγλου χαρακτηριστικά «πραξικοπήματος» για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού οι σπουδαστές και οι διδάσκοντες των ΤΕΙ εν μια νυκτί «πανεπιστημιοποιούνται»! Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, υποβαθμίζονται οι σπουδές και τα πτυχία των μηχανικών. Μάλιστα, ορισμένοι μιλούν για την ανάγκη παρέμβασης στον πρωθυπουργό, και απόφοιτο του ΕΜΠ, Αλέξη Τσίπρα, για να καταδειχθούν οι δραματικές επιπτώσεις που θα έχει το ν/σ εάν ψηφιστεί.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός διαπραγματεύεται με πανεπιστήμια που αντιδρούν, ανταλλάγματα, με σκοπό να δεχθούν τις αποφάσεις του, όπως συμβαίνει στο Παν. Πελοποννήσου όπου έστειλε τελεσίγραφο ή να δεχθεί το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος και ως «δώρο» τη μετατροπή τμήματος Πληροφορικής σε πενταετών σπουδών ή να απομονωθεί μόνο του. Για το θέμα θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή η Σύνοδος Πρυτάνεων, ενώ και η αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) ζήτησε την απόσυρση του ν/σ. Ειδικότερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες, οι πρυτάνεις του ΕΜΠ και του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς και οι κοσμήτορες των πολυτεχνικών σχολών της χώρας ζήτησαν την απόσυρση του ν/σ που οδεύει προς τη Βουλή και αφορά σημαντικές αλλαγές στη δομή του Παν. Δυτικής Μακεδονίας, του Διεθνούς Παν. Ελλάδας, του Παν. Πατρών, του Παν. Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Κρήτης που μετατρέπεται σε Μεσογειακό Παν. Κρήτης. «Προ διμήνου είχαμε ατύπως ενημερώσει τον υπουργό ότι είμαστε πολύ αρνητικοί στις ειδήσεις περί της ίδρυσης νέων τμημάτων μηχανικών και την απορρόφηση ΤΕΙ από πανεπιστήμια. Ζητήσαμε συνάντηση, χωρίς απάντηση. Τελικά, το νομοσχέδιο είναι χειρότερο από ό,τι αναμέναμε», δήλωσε ο κ. Γκόλιας.

Σύμφωνα με το υπό συζήτηση ν/σ αλλά και τους νόμους που πρόσφατα ψηφίστηκαν και ρυθμίζουν συνέργειες ΤΕΙ με πανεπιστήμια ανά Περιφέρεια, δημιουργούνται συνολικά 36 νέα πανεπιστημιακά τμήματα μηχανικών (24 με το υπό συζήτηση ν/σ), όταν τα υφιστάμενα πενταετή πανεπιστημιακά τμήματα μηχανικών είναι 44, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό σε 80. Στα νέα τμήματα εκτιμάται (με βάση τους εισαγόμενους του 2018 στα «αντίστοιχα πανεπιστημιοποιούμενα» τμήματα) ότι θα εισέλθουν συνολικά περίπου άλλοι 6.700 φοιτητές, έναντι των περίπου 6.700 που εισάγονται στα υφιστάμενα πενταετή τμήματα. Δηλαδή, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστημιακά τμήματα μηχανικών θα διπλασιαστεί, φθάνοντας στις 13.350 ετησίως. Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο κ. Γκόλιας, την τελευταία πενταετία, λόγω της ανεργίας, μετανάστευσαν στο εξωτερικό περίπου 35.000 μηχανικοί, από τους σχεδόν 200.000 Ελληνες πτυχιούχους που αναζήτησαν επαγγελματική διέξοδο σε άλλη χώρα. «Σε μια εποχή κατά την οποία ο κλάδος των μηχανικών πλήττεται από δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και οι νέοι απόφοιτοι μεταναστεύουν για να αναζητήσουν εργασία, το υπουργείο Παιδείας διπλασιάζει τα τμήματα μηχανικών, οδηγώντας με απόλυτη βεβαιότητα το σύνολο των αποφοίτων τους σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης ανεργίας και ετεροαπασχόλησης», τόνισε η Σύγκλητος του ΕΜΠ, επικρίνοντας τον κ. Γαβρόγλου ότι «με το νομοσχέδιο παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές. Τα νέα ιδρυόμενα πανεπιστημιακά τμήματα μηχανικών δεν διαθέτουν προγράμματα σπουδών που καλύπτουν το εύρος και το βάθος των αντίστοιχων πανεπιστημιακών ειδικοτήτων, ούτε τις απαιτούμενες εργαστηριακές υποδομές αλλά ούτε και το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό».

Σε ανάλογο μήκος κύματος είναι οι αποφάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων όλων των πολυτεχνικών σχολών, ενώ χθες και η Σύγκλητος του Παν. Κρήτης, έπειτα από έκτακτη συνεδρίασή της, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι χρήση του όρου «συνέργειες» μπορεί να θεωρηθεί μάλλον ως ευφημισμός, καθώς διατηρούνται και ιδρύονται τμήματα με επικαλυπτόμενα αντικείμενα, χωρίς μελέτη για την προοπτική των αποφοίτων τους, με διασπορά σε διάφορες πόλεις της χώρας. Επίσης, διαμαρτύρεται για τη μετονομασία του ΤΕΙ Κρήτης σε «Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης», κάνοντας λόγο για «κίνδυνο σύγχυσης μεταξύ δύο φορέων, που έχουν τον ίδιο μεν σκοπό αλλά δεν έχουν τα ίδια κριτήρια». Αντιδράσεις υπάρχουν και για άλλες διατάξεις του ν/σ. Ενδεικτικά, οι δικηγορικοί σύλλογοι αντιδρούν στην πρόθεση ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία μιλά για υποβάθμιση των μαθηματικών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) προαναγγέλλει κλείσιμο των Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας, απεργία στον δημόσιο τομέα και κλείσιμο των σχολών την ίδια μέρα.

Παρέμβαση Μπαμπινιώτη

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Με κείμενό του στην ιστοσελίδα protagon.gr έθεσε 10 ερωτήματα στον κ. Γαβρόγλου και μεταξύ των οποίων το εξής: «Γιατί, υπουργέ, καθιερώνεις τα Πανεπιστημιοποιημένα ΤΕΙ ή και τα Τεϊοποιημένα Πανεπιστήμια που φέρνουν τα πάνω-κάτω στα ΑΕΙ, καταργώντας συγχρόνως στην πράξη τις διαφόρου επιπέδου αλλά πολύ χρήσιμες σπουδές ορισμένων ΤΕΙ; Ανώτατη Παιδεία με τεχνητές προσμείξεις πιστεύεις ως φυσικός επιστήμων ότι μπορούν να πετύχουν; Και είναι δίκαιη η “ανωτατοποίηση” διδασκόντων και διδασκομένων που αλλιώς ξεκίνησαν και διαφορετικά είναι τα προσόντα τους;». Η απάντηση ίσως δοθεί στην ψηφοθηρική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ.