ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δολοφονία Γ. Μακρή: Η Μύκονος και η παρατράπεζα

Δολοφονία Γ. Μακρή: Η Μύκονος και η παρατράπεζα

Φως στις δραστηριότητες του 47χρονου Γιάννη Μακρή, ο οποίος δολοφονήθηκε την 31η Οκτωβρίου 2018 έξω από το σπίτι του στη Βούλα, ρίχνουν οι μάρτυρες που εξετάστηκαν από τους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. Μίλησαν για τα σχέδια του 47χρονου να παράσχει υπηρεσίες security στη Μύκονο, τις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από τη Μ. Βρετανία στην Αυστραλία και, επιπλέον, αποκάλυψαν αναλήψεις από τον Μακρή σημαντικών χρηματικών ποσών από το Ντουμπάι μέσω «παρατράπεζας» Πακιστανών, στον Ασπρόπυργο. Οι μάρτυρες αναφέρθηκαν στην παλιά αντιπαλότητά του με τον Λιβανέζο Ιμπραχίμ Φάντι, την περίοδο που ο δολοφονημένος επιχειρηματίας ζούσε στην Αυστραλία και τη μετέπειτα εξομάλυνση των σχέσεών τους μέσω του μικρού αδελφού του Μακρή, Αλέξανδρου.

Ως δράστης της δολοφονίας συνελήφθη προ δεκαπενθημέρου σε ξενοδοχείο στη Γλυφάδα ένας 31χρονος Βούλγαρος, ενώ αναζητείται με διεθνές ένταλμα ο αδελφός του, στον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ρόλο άμεσου συνεργού. Τα στελέχη της Ασφάλειας χαρακτήρισαν τον φόνο «ανθρωποκτονία κατά παραγγελία», ωστόσο αν και συγκέντρωσαν καταθέσεις από το συγγενικό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον του Μακρή, δεν κατάφεραν να προσδιορίζουν την ταυτότητα του ανθρώπου που υπέγραψε το «συμβόλαιο θανάτου» εις βάρος του 47χρονου, ούτε τα κίνητρά του. Ενας από τους συνεταίρους του Μακρή στη νεοϊδρυθείσα –την εποχή της δολοφονίας του– εταιρεία «24/7 Security» κατέθεσε σχετικά με τα επιχειρηματικά σχέδιά τους και το ενδεχόμενο επέκτασης της δραστηριότητας της εταιρείας στη Μύκονο: «Ο πρώτος σταθμός που θα ανοίγαμε ήταν στη Γλυφάδα, ενώ ετοιμαζόταν δεύτερος στην Κηφισιά και είχαμε σκοπό να φτιάξουμε και τρίτο σταθμό στη Μύκονο, αν όλα πήγαιναν καλά», είπε στους αστυνομικούς. Πρόσθεσε ακόμα ότι «είχαμε μιλήσει σε κάποιους μεσίτες στη Μύκονο για να βρούμε έδρα του σταθμού, όμως τελικά δεν το προχωρήσαμε. Επειδή η Μύκονος είναι ένα περίεργο νησί δεν θέλαμε να θεωρηθεί ότι πάμε να μπλέξουμε σε οτιδήποτε παράνομο».

Μια διαφορετική πτυχή της υπόθεσης ανέδειξε στην κατάθεσή του ο πατέρας του θύματος. Αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι του 2018 ο Γιάννης Μακρής είχε ταξιδέψει στη Μύκονο προκειμένου να συναντηθεί με «κάποια άτομα που είχαν άλλη εταιρεία σεκιούριτι εκεί στη Μύκονο και είχαν δουλειές σε πολλά μαγαζιά του νησιού. Τελικά τσακώθηκε μαζί τους και ακύρωσαν τη συνάντηση», είπε στους αστυνομικούς. Σε ό,τι αφορά την παλιά έχθρα του Γιάννη Μακρή με τα αδέλφια Ιμπραχίμ στην Αυστραλία, ο πατέρας του θύματος διευκρίνισε: «Δεν πιστεύω ότι η δολοφονία έχει σχέση με την Αυστραλία γιατί ο μικρός μου γιος, ο Αλέξανδρος, έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την οικογένεια Ιμπραχίμ και δεν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα πλέον».

Το σύστημα hawala

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ένορκη κατάθεση ενός 48χρονου Πακιστανού, ο οποίος φέρεται να έχει υπό τον έλεγχό του έναν άτυπο μηχανισμό μεταφοράς χρημάτων, που παραπέμπει στο σύστημα hawala. Από το περιεχόμενο της κατάθεσής του προκύπτει ότι ο Μακρής επισκεπτόταν συχνά το μαγαζί που διατηρούσε στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να παραλαμβάνει χέρι με χέρι χρήματα που άγνωστος του έστελνε από το Ντουμπάι. «Ο τρόπος που έστελναν τα λεφτά ήταν να δίνουν σε δικούς μου ανθρώπους στο Πακιστάν ένα ποσό και όταν το έπαιρναν, εγώ μετά από την Ελλάδα έδινα τα λεφτά αυτά σε αυτόν από την Αυστραλία». Ο ίδιος στην κατάθεσή του περιέγραψε ότι σε μια από τις επισκέψεις του ο Μακρής συνοδευόταν από άλλο άτομο με «μακριά μαλλιά» καθώς και ότι οδηγούσαν μηχανές τσόπερ, όμοιες με αυτές που επιλέγουν συνήθως τα μέλη λεσχών μοτοσικλετών.

Σε ό,τι αφορά τον 31χρονο Βούλγαρο που κατηγορείται για τον φόνο του Μακρή, μέσω των διαύλων αστυνομικής συνεργασίας έχουν ήδη ενημερωθεί οι διωκτικές αρχές σε Γερμανία και Ολλανδία, καθώς το προηγούμενο διάστημα ο κατηγορούμενος ως πληρωμένος δολοφόνος φέρεται να πραγματοποίησε ταξίδια στις δύο αυτές χώρες. Εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση ότι κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τον φόνο του 47χρονου επιχειρηματία μετέβη στο τμήμα της Γλυφάδας προκειμένου να καταγγείλει απόπειρα κλοπής από το νοικιασμένο Ι.Χ. που χρησιμοποιούσε. Ο ίδιος πάντως αρνείται τις κατηγορίες και ανακρινόμενος ισχυρίστηκε ότι «δεν γνωρίζει το θύμα».