ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκκένωση ακόμη δύο κτιρίων στα Εξάρχεια

19s9astn

Στην εκκένωση ακόμη δύο κατειλημμένων κτιρίων στα Εξάρχεια προχώρησε χθες, νωρίς το πρωί, η ΕΛ.ΑΣ., δίνοντας συνέχεια στις επιχειρήσεις της περασμένης εβδομάδας στην ίδια περιοχή. Οι χθεσινές έφοδοι έγιναν σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας και σε ένα ακίνητο στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Και τα δύο τελούσαν υπό κατάληψη από το 2017 και εκκρεμούσαν εισαγγελικές παραγγελίες για την εκκένωσή τους. Από το πρώτο από τα δύο κτίρια προσήχθησαν 68 αλλοδαποί, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Μπανγκλαντές. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες μεταναστών, καθώς μεταξύ των προσαχθέντων είναι πάνω από 20 παιδιά. Ολοι τους μεταφέρθηκαν με πούλμαν της ΕΛ.ΑΣ. στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών για ταυτοποίηση.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κτίριο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και είχε καταληφθεί από αναρχικούς, οι οποίοι στη συνέχεια το είχαν «παραχωρήσει» για τη στέγαση μεταναστών. Στο δεύτερο κατειλημμένο ακίνητο βρέθηκαν και συνελήφθησαν δύο αλλοδαπές γυναίκες, υπήκοοι Γαλλίας και Ιταλίας. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Στο εσωτερικό του κτιρίου, εξάλλου, βρέθηκαν δύο αντιασφυξιογόνες μάσκες, δύο πυρσοί ναυτιλίας, ένα καπνογόνο, δύο σφεντόνες και 34 μεταλλικά σφαιρίδια. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. εκτυλίχθηκε παρουσία του πληρεξούσιου δικηγόρου του ιδιοκτήτη.

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο σε διαμέρισμα στην περιοχή Στρέφη, όπου κατά πληροφορίες υπήρχαν ναρκωτικά. Στο σπίτι έμενε και συνελήφθη ένας 52χρονος που και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν 1,4 κιλό χασίς, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, χαρτάκια εμποτισμένα με LSD, εξοπλισμός για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης κ.ά. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει στην εκκένωση ακόμη δύο υπό κατάληψη κτιρίων στην οδό Τζαβέλλα, απομακρύνοντας από το εσωτερικό τους πάνω από 100 μετανάστες, ενώ είχε πραγματοποιήσει έφοδο και σε διαμέρισμα με ναρκωτικά στην οδό Σολωμού. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προαναγγέλλουν ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν.