ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικριτικοί έναντι της Ε.Ε. οι Ελληνες, αλλά θα ψηφίσουν

Επικριτικοί έναντι της Ε.Ε. οι Ελληνες, αλλά θα ψηφίσουν

Μια λεπτομερή καταγραφή των απόψεων και των συναισθημάτων των πολιτών έναντι της Ε.Ε., παραμονές ευρωεκλογών, πραγματοποίησε η MRB Hellas για λογαριασμό του Ιδρύματος Konrad Adenauer σε δείγμα 1.001 ατόμων σε όλη τη χώρα. Η οικογένεια αναδεικνύεται μακράν ο πρώτος θεσμός τον οποίο εμπιστεύονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατά 81%. Ακολουθούν μεταξύ άλλων οι Ενοπλες Δυνάμεις (75,8%), ο Ελληνας πολίτης (64,8%), η Εκκλησία (64,8%), ακόμα και η αστυνομία (62%), η Δικαιοσύνη (58,4%), τα μεγάλα κοινωφελή ιδρύματα (56,7%), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (51,7%), η Περιφέρεια (42,1%), η Τοπική Αυτοδιοίκηση (41,2%) και οι ΜΚΟ (39,3%) κ.ά. Χαμηλά στην κατάταξη βρίσκονται το Διαδίκτυο (31,2%) και τα ΜΜΕ (29,3%). Ακόμα χαμηλότερα στην κλίμακα της εμπιστοσύνης βρίσκεται η Ε.Ε. (28,8%), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (25,5%) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (20%). Είναι ενδεικτικό ότι ο μόνος θεσμός που εμπνέει λιγότερη εμπιστοσύνη από την ΕΚΤ είναι το… Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η στάση των ερωτηθέντων έναντι του ευρώ αντικατοπτρίζει τους κλυδωνισμούς της ελληνικής οικονομίας. Στο ερώτημα «θέλετε η χώρα να παραμείνει στο ευρώ;», 35,7% απαντούν «ναι» και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η απόφαση της ένταξης ήταν σωστή. Στον αντίποδα, 43% είναι θετικοί στην παραμονή, όμως ως αναγκαιότητα, καθώς θεωρούν την αρχική απόφαση λανθασμένη και νιώθουν εγκλωβισμένοι σε αυτήν. Ταυτοχρόνα, 1,7% είναι μετανιωμένοι, δηλαδή αν και θεωρούσαν ορθή την απόφαση ένταξης, τώρα θα ήθελαν να αποχωρήσουμε, ενώ 10,5% είναι εχθρικοί προς το ενιαίο νόμισμα, ήταν εξαρχής αντίθετοι στην ένταξη και τώρα «ψηφίζουν» αποχώρηση από την Ευρωζώνη.

Στον απολογισμό των 38 ετών συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε., 64,1% θεωρεί ότι αυτό ωφέλησε την Ελλάδα, ενώ 33,4% θεωρεί τη συμμετοχή ανωφελή. Ενδεικτικό ότι ένθερμοι υποστηρικτές της Ε.Ε. είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών, κάτοικοι αγροτικών περιοχών, κατώτερης ή ανώτερης μόρφωσης, δεξιάς και κεντροδεξιάς πολιτικής τοποθέτησης. Οι πολέμιοι είναι νεότεροι, 55 έως 64 ετών, προέρχονται από αστικές περιοχές, δηλώνουν αριστεροί ή ανένταχτοι. Στο ίδιο ερώτημα το 2006 81% των ερωτηθέντων αποτιμούσε θετικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., ενώ στην 35η επέτειο της ένταξης (έρευνα της διαΝΕΟσις σε δείγμα 1.250 ατόμων) οι θετικά διακείμενοι αποτελούν το 67,6% του συνόλου. Αναλύοντας τους λόγους της δυσαρέσκειας, 33,5% υποστηρίζει ότι υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των μελών, 24,8% θεωρεί υπερβολική την παρέμβαση στη διακυβέρνηση των χωρών-μελών. Στις «απώλειες» από τη συμμετοχή προστίθενται μεταξύ άλλων η ακρίβεια λόγω ευρώ (31,3%), η έλλειψη κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας και των αναγκών της (24,3%). Ως θετικά, αναφέρουν την ελεύθερη μετακίνηση εντός Ε.Ε. (24%), την ειρήνη μεταξύ των κρατών (18,1%), τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα (15,9%) κ.ά. Οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει συνεισφέρει στην Ε.Ε. σε επίπεδο ιστορίας και πολιτισμού (43,2%), στην επίλυση του μεταναστευτικού (15%), στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων (13,8%) και στο εργατικό δυναμικό (11,8%). Τέλος, 60% κρίνει ότι η Ε.Ε. δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ 75,1% εντοπίζει κενό στην ενημέρωση σχετικά με την Ε.Ε. Πάντως, 77% απαντά ότι θα προσέλθει στην κάλπη την Κυριακή ψηφίζοντας με εθνικά κριτήρια (40,9%) και στόχο να εκλέξει κόμμα και πρόσωπα ικανά να τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο (46%).