Μηνύσεις με ονοματεπώνυμο για τη Novartis

Μηνύσεις με ονοματεπώνυμο για τη Novartis

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μήνυση των άλλων δύο μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, Αικατερίνης Κελέση και Μάξιμου Σαράφη, στην υπόθεση Novartis, προχώρησε ο καθηγητής Νίκος Mανιαδάκης, αναφέροντάς τους μάλιστα με τα κατά κόσμον ονοματεπώνυμά τους. H χθεσινή εξέλιξη έρχεται στον απόηχο μιας έντονης φημολογίας ότι ενόψει της προεκλογικής περιόδου η Εισαγγελία Διαφθοράς θα επισπεύσει κάποιες κλήσεις για παροχή εξηγήσεων, χρησιμοποιώντας μάλιστα καταθέσεις των δύο μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι σε καταθέσεις που έχουν δοθεί μετά τον Νοέμβριο του 2018, περιλαμβάνονται ισχυρισμοί που δεν υπήρχαν σε προηγούμενες καταθέσεις τους.

Ο κ. Μανιαδάκης υποστηρίζει διά των συνηγόρων του ότι οι εν λόγω καταθέσεις, που δόθηκαν από τις 6-11-2017 έως τα τέλη του 2018 και το περιεχόμενο των οποίων «βρίθει ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών», είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του για παθητική δωροδοκία. Ο μηνυτής αναφέρεται στους δύο μάρτυρες με τα κατά κόσμον ονοματεπώνυμά τους. «Κατά τη χρονική περίοδο από τέλη του 2017 έως και 31-12-2018 που διατηρούσα την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα στην εν λόγω υπόθεση, είχα πολλάκις καταθέσει ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς, κυρίας Ε. Τουλουπάκη… Μετά το πέρας πολλών από αυτές τις καταθέσεις, και κατά την έξοδό μου από το γραφείο είτε στη ΓΑΔΑ είτε στο κτίριο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις προσέρχονταν να καταθέσουν οι έτεροι προστατευόμενοι μάρτυρες με τους οποίους είχα συνομιλήσει δι’ ολίγον πριν προβούν στις δικές τους καταθέσεις…».

O κ. Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στις αμερικανικές αρχές, που γνωρίζει, προκύπτει το συμπέρασμα ότι θα λάβουν το 10%-30% του προστίμου που θα επιβληθεί στη Novartis και συνεπώς έχουν υλικό όφελος για να καταθέσουν στην Ελλάδα, ιδιότητα που αντίκειται στην έννοια του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση καταθέτει στις αρχικές της καταθέσεις και ενώ ο κ. Μανιδάκης είχε ακόμα την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ότι μεσολάβησε με την εταιρεία Ψημίτη, προκειμένου να χρηματιστεί κατά τα λεγόμενά της ο υπουργός Ανδρ. Λοβέρδος και στη συνέχεια αλλάζει την κατάθεσή της, αναφέροντας ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Μανιαδάκη άλλη εταιρεία για να προσεγγιστεί ο υπουργός, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι εισαγγελείς Διαφθοράς, διατηρώντας τον Ν. Μανιαδάκη στη θέση του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Η ίδια μάρτυρας, στην περίπτωση του σκευάσματος Gilenya, αναφέρει αρχικά ότι η προσέγγιση του κ. Λοβέρδου έγινε μέσω της εταιρείας Prestige και ένα χρόνο αργότερα μέσω της εταιρείας «Ιατρικές Εξελίξεις». Ο ιδιοκτήτης της τελευταίας, πάντως, στις δικές του εξηγήσεις σημειώνει ότι το σύνολο των 400.000 ευρώ που έδωσε, παραδόθηκαν στον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή