ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταθέσεις «ημετέρων» στην ΕΛ.ΑΣ.

Μεταθέσεις «ημετέρων» στην ΕΛ.ΑΣ.

Να προχωρήσει σε ρουσφετολογικές μεταθέσεις αξιωματικών στο παρά πέντε των εκλογών καταγγέλλεται ότι επιχειρεί το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Αιτία των αντιδράσεων είναι οι αλλαγές στη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων αξιωματικών, στις οποίες προχώρησε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Οι εκπρόσωποι αστυνομικών όλων των βαθμίδων κατηγορούν την ηγεσία τους ότι σκοπεύει να τακτοποιήσει εκκρεμότητες «ημετέρων» λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Εξηγούν ότι, με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη τον Μάρτιο, η σύνθεση της επιτροπής μεταθέσεων τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε οι αποφάσεις της να είναι απολύτως συμβατές με τις προτιμήσεις του αρχηγού. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Μέχρι πρότινος, στο συμβούλιο μεταθέσεων προήδρευε ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και επιπλέον συμμετείχαν δύο ακόμα αντιστράτηγοι καθώς και δύο εκπρόσωποι των Πανελληνίων Ομοσπονδιών Αξιωματικών και Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΑΣΥ). Τον Μάρτιο, με πρωτοβουλία του κ. Ανδρικόπουλου, υπεγράφη νέο Π.Δ. το οποίο αναφέρει γενικά ότι στο συμβούλιο πλην των συνδικαλιστών θα μετέχουν τρεις αντιστράτηγοι, χωρίς να προσδιορίζει επ’ ακριβώς ποιοι. Ετσι, με νεότερη απόφασή του, ο κ. Ανδρικόπουλος ανέθεσε χρέη προέδρου στον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος και στενό συνομιλητή του Χρήστο Δραγατάκη, ενώ για τις θέσεις των υπολοίπων δύο αντιστρατήγων επέλεξε τον νεοπροαχθέντα (στις έκτακτες κρίσεις του Νοεμβρίου) προϊστάμενο του Επιτελείου Ανδρέα Δασκαλάκη και τον επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Ανδρέα Αποστολόπουλο, αφήνοντας εκτός διαδικασίας τον υπαρχηγό Μιχάλη Καραμαλάκη.

Την ίδια στιγμή, ενώ το ισχύον Π.Δ. προβλέπει ότι οι τακτικές μεταθέσεις γίνονται την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, λόγω των ευρωεκλογών η διαδικασία αναβλήθηκε για τις 8 Ιουνίου. Ενώ όμως για τη χρονική μετάθεσή τους απαιτείτο η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι συνδικαλιστές εγείρουν ζήτημα νομιμότητας της επικείμενης διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι όταν το 2015 η σύγκληση του συμβουλίου είχε μετατεθεί για τον Ιούλιο, λόγω του δημοψηφίσματος, η ηγεσία του σώματος είχε –ως ώφειλε– προχωρήσει στην έκδοση και υπογραφή νέου Π.Δ. Εξηγούν ότι αυτό δεν συνέβη στην παρούσα συγκυρία, μόνο και μόνο, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

«Είναι πρωτάκουστο να δρομολογείται κατά τον τρόπο αυτό συνεδρίαση συμβουλίου μεταθέσεων με μοναδικό σκοπό την τακτοποίηση των “ημετέρων”», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΑΣΥ υπό τον τίτλο «Δεν συμμετέχουμε στην ανηθικότητα και στην παρανομία σας». Προαναγγέλλουν, μάλιστα, τη μη συμμετοχή τους στη διαδικασία του ερχόμενου Σαββάτου: «Δηλώνουμε ότι δεν θα γίνουμε συναυτουργοί της παρανομίας και της εξυπηρέτησης των “ημετέρων” με μια Ηγεσία, η οποία απέδειξε με τη στάση της ότι μόνο της μέλημα είναι η τακτοποίηση των “δικών τους παιδιών” και είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων».