Ανοίγει το ισλαμικό τέμενος

Ανοίγει το ισλαμικό τέμενος

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα ανοίγει τις πύλες του. Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου θα το επισκεφθεί σήμερα σε μία προεκλογικής στόχευσης κίνηση, αφού δεν θα τελεστούν τα εγκαίνια λειτουργίας του. Ωστόσο, η πρόσκληση έχει χαρακτηριστεί «ανοιχτή», δηλαδή προς όλους όσοι επιθυμούν να το επισκεφθούν. Από την άλλη, πάντως, ήδη βάνδαλοι έχουν αφήσει το στίγμα τους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το προηγούμενο διάστημα άγνωστοι έγραψαν σε εξωτερικούς χώρους του τεμένους συνθήματα κατά της λειτουργίας του και κατά του ισλάμ, τα οποία βέβαια σβήνονταν άμεσα. Ειδικότερα, ο κ. Κώστας Γαβρόγλου θα επισκεφθεί το τέμενος (στην Ιερά Οδό 114, στην περιοχή του Βοτανικού) για να ενημερωθεί για την εξέλιξη του έργου. Στην επίσκεψη αναμένεται να παραστούν και άλλοι υπουργοί, ενισχύοντας τον προεκλογικό χαρακτήρα του γεγονότος. Επίσης, θα παραβρεθούν εκπρόσωποι των μουσουλμάνων της Αθήνας, ενώ έχουν κληθεί ο τέως δήμαρχος της Αθήνας κ. Γεώργιος Καμίνης, ο νεοεκλεγείς κ. Κώστας Μπακογιάννης και εκπρόσωποι κομμάτων.

Στο τέμενος έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ απομένουν ελάχιστα να γίνουν για τους εσωτερικούς. Στον εξωτερικό χώρο έχει μπει σιντριβάνι και έχουν φυτευθεί πεύκα, ενώ στον εσωτερικό ολοκληρώθηκαν προ ημερών οι τελευταίες εργασίες (με τοποθέτηση γυψοσανίδων κ.λπ.). Επίσης, κατασκευάστηκε το μιχράμπ, η ιερή κόχη που δείχνει την κατεύθυνση της Μέκκας. Για τη διευθέτηση των εσωτερικών χώρων του τεμένους υπάρχει συμφωνία των μουσουλμανικών δογμάτων.

Βέβαια, δεν μπορεί να γίνει λόγος για έναρξη λειτουργίας του, αφού ο Οργανισμός του δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου και είναι νωρίς να στελεχωθεί μια υπηρεσία, ιδίως με τους ρυθμούς που λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση για διορισμό ιμάμη. Η διοικούσα επιτροπή του ισλαμικού τεμένους Αθηνών προτείνει στον υπουργό τον Μαροκινό Ζακί Μοχάμετ για τη θέση. Ο Ζακί Μοχάμετ, ηλικίας 50 ετών, μετανάστευσε στη χώρα μας προ 25 ετών για οικονομικούς λόγους και έχει ελληνική υπηκοότητα. Γνωρίζει –εκτός των αραβικών– ελληνικά και γαλλικά, έχει θεολογικές σπουδές, ενώ έχει σπουδάσει και μαθηματικά. Είναι μεταξύ των νόμιμων ιμάμηδων της Αθήνας. Φέρεται να είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και να χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των Αράβων της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αντιδράσεις για το τέμενος. Το τελευταίο διάστημα, κατεγράφησαν βανδαλισμοί με συνθήματα κατά του ισλάμ στους τοίχους και στην εξωτερική πόρτα του τεμένους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το τελευταίο διάστημα γράφτηκαν συνθήματα επτά φορές, εκ των οποίων στις έξι φορές αποδόθηκαν σε πιστούς χριστιανικών δογμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι «συγγραφείς» των συνθημάτων ζητούσαν να μην λειτουργήσει το τέμενος, χωρίς να υβρίζουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μία φορά γράφτηκαν και υβριστικά συνθήματα, κάτι που δεν συνηθίζεται σε πιστούς, και οι εκτιμήσεις τα αποδίδουν σε ακραίες, μη θρησκευτικές, ομάδες. Ταυτόχρονα, εύλογη απορία γεννάται για το πώς δεν έγιναν αντιληπτοί όσοι έγραψαν τα συνθήματα και έκαναν βανδαλισμούς, καθώς το τέμενος φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως από την αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή