«Παραιτήσεις» Εφορείας Αρχαιοτήτων: Η Ακρόπολη έχει ανάγκη από υπερκομματικές λύσεις

«Παραιτήσεις» Εφορείας Αρχαιοτήτων: Η Ακρόπολη έχει ανάγκη από υπερκομματικές λύσεις

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όμως: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που τόσο αιφνιδιάστηκε με τα πρόσφατα γεγονότα στην Ακρόπολη, είχε ενημερωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 για τις πτώσεις λίθων στη βόρεια πλευρά του Ιερού Βράχου, όπως και για την κατάσταση των τειχών στο σημείο όπου βρίσκεται το αναβατόριο. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του αναβατορίου, προκειμένου να αποκατασταθούν από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλης (ΥΣΜΑ) οι φθορές στον Βράχο. Η ηγεσία (υπουργός, υφυπουργός, γ.γ.) του ΥΠΠΟΑ είχαν ενημερωθεί (5/11) πως ήταν αναγκαίο να γίνουν στερεωτικές εργασίες καθώς και για το ότι υπήρχε ζήτημα ασφάλειας για επισκέπτες και εργαζόμενους. Ετσι αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας του αναβατορίου. Υπήρχε μάλιστα σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Η κυρία Ελένη Μπάνου, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών είχε εγγράφως ενημερώσει το υπουργείο Πολιτισμού για το πρόβλημα, προτείνοντας την αντικατάσταση του εργοταξιακού αναβατορίου με ένα κανονικού τύπου, κατάλληλο επιπλέον για τη μεταφορά φορείου σε περίπτωση ανάγκης. Οπως δήλωσε στην «Κ» συζήτησε το θέμα και με την υπουργό, όταν η κυρία Ζορμπά την κάλεσε στο γραφείο της μαζί και τον κ. Κωνσταντίνο Φρισήρα, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, προτρέποντας τους να προχωρήσουν.

Τι μεσολάβησε άραγε και η κυρία Ζορμπά ζήτησε την παραίτηση των δυο στελεχών (και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών κ. Σπύρου Προύσαλη), είδηση που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία την περασμένη Παρασκευή; Το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ολιγωρίες και σειρά λανθασμένων χειρισμών. Όμως η επισκευή στα βόρεια τείχη ήταν θέμα της ΥΣΜΑ η οποία και αποκατέστησε τις φθορές στις 14 Απριλίου αλλά τρεις ημέρες μετά, στις 17 /4 απαιτήθηκε νέα επισκευή εξ αιτίας της πτώσης του κεραυνού στους ηλεκτρικούς πίνακες και το αναβατόριο. Τις ανέλαβε η εφορεία. Από τις 22 Μαίου το αναβατόριο άρχισε πάλι να λειτουργεί.

Η κυρία Μπάνου δεν προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή της, όπως τής ζητήθηκε. Σφόδρα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται με χθεσινή επιστολή τους και εργαζόμενοι της εφορείας, για τη στοχοποίηση της διευθύντριάς τους και του συναδέλφου τους Σπύρου Προύσαλη, τονίζοντας πως «η επίθεση αυτή είναι η κορύφωση ενός πολέμου που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Εφορεία, στον οποίο είναι πλέον προφανές ότι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ατεκμηρίωτες απόψεις βαραίνουν για το Υπουργείο πολύ περισσότερο από τις προσπάθειες της Εφορείας». Σημειώνουν ακόμη πως στηρίζουν τους συναδέλφους τους να μην υποβάλουν παραίτηση, «όπως τους ζητήθηκε  κατά τρόπο απόλυτα εξωθεσμικό και πέραν κάθε νόμιμης διαδικασίας» και ζητούν από την πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει τη στάση της.

Ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου, ένα ολόκληρο 24ωρο μετά το συμβάν, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων ότι  η ιεραρχία του ΥΠ.ΠΟ.Α. ήταν ενήμερη εξαρχής για το αναβατόριο και την πολύμηνη πορεία των εργασιών. Πιο γρήγορα αντανακλαστικά έδειξε η ΠΕΥΦΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως έπρεπε να διερευνηθούν πρώτα οι ευθύνες και μετά να αποδοθούν και, ότι η υπουργός και ο υφυπουργός Πολιτισμού «ήξεραν από το Νοέμβριο του 2018» τα προβλήματα.

Φυσικά δεν είναι εύκολο μνημείο η Ακρόπολη, ούτε μπορεί να εγκαταστήσει κανείς οποιοδήποτε ανελκυστήρα, οπουδήποτε. Χρειάζεται μελέτη για τη μορφή που θα έχει, πώς θα στερεωθεί, πώς θα κινηθεί, αν θα είναι κάθετος ή πλαγιάς. Και η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό γίνονταν ζυμώσεις στο ΥΠΠΟΑ για το θέμα. Πριν προχωρήσουν όμως σε λεπτομέρειες αποφασίστηκαν καρατομήσεις.

Πέρα από τον απίστευτο τρόπο στοχοποίησης και απόπειρας ταπείνωσης της καταξιωμένης αρχαιολόγου Ελ. Μπάνου, το συμβάν με το αναβατόριο της Ακρόπολης φέρνει στο φως την απουσία μιας ολιστικής προσέγγισης όσον αφορά τη διαχείριση του μνημείου. Γιατί η ιστορία με τα  προβλήματά του ξεκινούν ήδη από το 2004, όταν η συγκεκριμένη λύση παρουσιαζόταν ως προσωρινή…

Υπάρχουν, όμως, τα τελευταία χρόνια και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απορροή των ομβρίων που συγκεντρώνονται στο έδαφος κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, την αντιμετώπιση κάποιων ακραίων καιρικών φαινομένων όπως συνέβη με τον κεραυνό που έπεσε στα εκδοτήρια τον περασμένο Απρίλιο, τις διαδρομές των επισκεπτών και το αδιαχώρητο που παρατηρείται στα Προπύλαια και, κυρίως, με τον μεγάλο αριθμών τουριστών τους θερινούς μήνες (με λιποθυμίες κ.α.).

Η αρμόδια εφορεία αντικατέστησε τα σκαλιά των Προπυλαίων μετά από 18 χρόνια. Όμως ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης  απαιτεί διαρκώς έργα, πόσω μάλλον που κάποιες μέρες τα καλοκαίρια δέχεται και 5.000 επισκέπτες. Το πρόβλημα  διαχείρισης της λειτουργίας του χώρου, κυρίως την εποχή που «αποβιβάζονται» μαζικά στο μνημείο οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, προκαλεί πονοκέφαλο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η τουριστική συγκυρία των τελευταίων χρόνων (το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, η έκρυθμη κατάσταση στην Μέση Ανατολή, Αίγυπτο), έφεραν κύματα τουρισμού στην Ελλάδα χωρίς να έχουμε αναλόγως προετοιμάσει τα μνημεία μας. Όμως η οικουμενική εμβέλεια της Ακρόπολης επιβάλλει υπερκομματικές λύσεις και όχι σπασμωδικές ενέργειες κάτω από τον παραμορφωτικό φακό της προεκλογικής περιόδου. 


Η αλληλογραφία που αποδεικνύει ότι το ΥΠΠΟ γνώριζε για το αναβατόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή