ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κτηματολόγιο: Λήγει σε 12 ημέρες η προανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων

Κτηματολόγιο: Λήγει σε 12 ημέρες η προανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων

Λίγοι είναι τελικά οι πιο προνοητικοί, που εκμεταλλεύτηκαν τη διαδικασία της προανάρτησης για να βεβαιωθούν ότι η ιδιοκτησία τους στον Δήμο Αθηναίων έχει δηλωθεί σωστά στο κτηματολόγιο. Υπολογίζεται ότι την ηλεκτρονική εφαρμογή του κτηματολογίου επισκέφθηκαν περίπου 60.000 πολίτες, ενώ ακόμα 9.000 επισκέφθηκαν το κεντρικό γραφείο στο Γαλάτσι. Οσοι πήγαν αυτοπροσώπως πάντως… είχαν τον λόγο τους, καθώς ένας στους δύο κατέθεσε αίτηση διόρθωσης των στοιχείων του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέχρι πριν από μία εβδομάδα υποβλήθηκαν 11.749 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων. Από αυτές, οι 7.237 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, ενώ οι 4.512 στο γραφείο κτηματογράφησης. Με δεδομένο ότι το γραφείο επισκέφθηκαν περίπου 9.000 άτομα, προκύπτει ότι στις μισές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες γνώριζαν ότι έπρεπε τα στοιχεία τους να ενημερωθούν. Οσο για το είδος των αιτήσεων, η πλειονότητα (42%) αφορούσε διόρθωση των στοιχείων του ιδιοκτήτη, όπως ορθογραφικά λάθη, αλλαγή διεύθυνσης ή τηλεφώνου. Επιπλέον, το 15% αφορούσε διόρθωση στο είδος του δικαιώματος και το 11% στα στοιχεία του τίτλου ή της μεταγραφής του. Το υπόλοιπο αφορούσε άλλες διορθώσεις ή αλλαγές στα στοιχεία.

Γενικά, πάντως, οι συνολικά 70.000 πολίτες που έλεγξαν ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως τις δηλώσεις τους αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό μέρος του συνόλου. Στην κτηματογράφηση του 2008 στα όρια του Δήμου Αθηναίων υποβλήθηκαν 833.000 δηλώσεις ιδιοκτησίας, που αντιστοιχούν σε 1.261.000 ενεργά ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε 726.000 ακίνητα. Σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τον κόσμο, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και ο ανάδοχος της κτηματογράφησης απέστειλαν πριν ξεκινήσει η διαδικασία 443.000 emails, 46.000 μηνύματα και 15.000 ταχυδρομικές επιστολές (συνολικά περίπου μισό εκατομμύριο ειδοποιήσεις), χωρίς, όπως αποδείχθηκε, να επιτύχουν τον στόχο τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προανάρτηση είναι νέα διαδικασία, που δοκιμάζεται για πρώτη φορά και είναι προαιρετική. Μέσω αυτής, οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν δηλώσει: τόσο τα στοιχεία περιγραφής του ακινήτου όσο και τα προσωπικά τους στοιχεία. Στόχος της προανάρτησης, που διαρκεί δύο μήνες, είναι να ενημερωθεί η βάση δεδομένων για τυχόν προφανή λάθη (λ.χ. ορθογραφικά) ή απλές αλλαγές (λ.χ. σε διεύθυνση, email, τηλέφωνο). Να σημειωθεί ότι στη φάση της προανάρτησης οι πολίτες διορθώνουν μόνο τα δικά τους στοιχεία. Στην Αθήνα, η προανάρτηση λήγει στις 24 Ιουνίου. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι διορθώσεις θα «περαστούν» στη βάση δεδομένων και θα ακολουθήσει, πριν από το τέλος του έτους, η κανονική ανάρτηση των στοιχείων.

Στη διαδικασία αυτή, οι πολίτες θα μπορέσουν να δουν τυχόν «επικαλύψεις» (διεκδικήσεις άλλων) και να υποβάλουν ενστάσεις. Η δεύτερη περιοχή στην οποία θα ξεκινήσει προανάρτηση θα είναι ο Βόλος, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.