Δυσαρέσκεια πρυτάνεων για Γαβρόγλου

Δυσαρέσκεια πρυτάνεων για Γαβρόγλου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες των αποφάσεων του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τις ανωτατοποιήσεις ΤΕΙ και τη δημιουργία νέων τμημάτων ΑΕΙ έκρουσε χθες η Σύνοδος Πρυτάνεων. Την ίδια στιγμή, οι πανεπιστημιακοί αποδομούν τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του υπουργού για διορισμούς πανεπιστημιακών που έγιναν προχθές με σαφή προεκλογική στόχευση. Ειδικότερα, χθες το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων ανέφερε πως θεωρεί ότι «η απόφαση του υπουργού Παιδείας για τις αντιστοιχίες των τμημάτων των ΑΕΙ για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 δεν πληροί τις αναγκαίες ακαδημαϊκές και τυπικές προϋποθέσεις, δεδομένου ότι προβαίνει σε αντιστοιχίσεις τμημάτων που λειτουργούν με μη λειτουργούντα και άνευ προγραμμάτων σπουδών τμήματα».

Η ανακοίνωση της Συνόδου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αυτές τις ημέρες οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ επιλέγουν τμήματα για να εισαχθούν και πολλοί εξ αυτών έχουν ως ένα βασικό κριτήριο το εάν από ένα τμήμα της περιφέρειας θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή προς άλλο, κοντά στο πατρικό τους.

Από την άλλη, το προεδρείο της Συνόδου εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του υπουργού με την οποία κατανέμει τις 500 θέσεις για την πρόσληψη καθηγητών στα ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. «Η απόφαση δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση κατανομής που κατατέθηκε, όπως ζητήθηκε από τον κ. υπουργό, ομόφωνα από τα μέλη της Συνόδου», αναφέρει και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσταση προέκυψε διότι τα ΑΕΙ θέλουν να δοθεί βάρος στην κάλυψη των αναγκών των τμημάτων που ήδη λειτουργούν.

Στο ίδιο θέμα, μάλιστα, ιδιαίτερα οξείες δηλώσεις έκανε ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) Στάθης Ευσταθόπουλος, τονίζοντας ότι «ο λαϊκισμός του κ. Γαβρόγλου συνεχίζεται». «Πολλές φορές μέσα στο 2018 η ΠΟΣΔΕΠ είχε ζητήσει από τον υπουργό να δώσει 500 νέες θέσεις για το 2019. Ο υπουργός όχι μόνο κώφευε, αλλά δήλωνε ότι θα προκύψουν νέες θέσεις από τις αφυπηρετήσεις των καθηγητών που θα αποχωρήσουν το 2019 (από τον Σεπτέμβριο) και συνεπώς δεν χρειάζονται. Ετσι, στις 11/2/2019 κατανέμει 150 θέσεις ΔΕΠ για τα νέα τμήματα που αυτός δημιούργησε (και αυτή τη στιγμή, όπως επίσης έχουμε ξαναπεί, είναι “στον αέρα”) χωρίς καμία μελέτη. Ομως, αυτές οι θέσεις στην πραγματικότητα δόθηκαν στα πανεπιστήμια στις 27/5/2019 με την απόφαση κατανομής των κονδυλίων, δηλαδή 3,5 μήνες μετά. Ετσι, λοιπόν, και η τωρινή απόφαση του υπουργού, εάν δεν συνοδεύεται από την απόφαση για κατανομή των αντίστοιχων κονδυλίων (που δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα), είναι κενή περιεχομένου. Αν πραγματικά ο κ. Γαβρόγλου είχε εξασφαλίσει από την κυβέρνηση τα κονδύλια γι’ αυτές τις θέσεις και τις εννοούσε, θα τις είχε δώσει, αφού τις έχει εξαγγείλει από τις 16/3/2019, δηλ. πριν από 3,5 μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή