Φορείς της Πάτρας ζητούν συνάντηση με Κυρ. Μητσοτάκη

Φορείς της Πάτρας ζητούν συνάντηση με Κυρ. Μητσοτάκη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούν φορείς της Πάτρας, με στόχο να του εκθέσουν τις θέσεις τους υπέρ της ίδρυσης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Και αυτό διότι και προεκλογικά αλλά και μετά τις εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί κατά της νέας νομικής που, με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό, επρόκειτο να αρχίσει να λειτουργεί το 2020-2021.

Ειδικότερα στην επιστολή τους οι φορείς (ενδεικτικά δικηγορικός σύλλογος, το Πανεπιστήμιο Πατρών κ.ά.) προς τον πρωθυπουργό αναφέρουν ότι «παρότι η ίδρυση της Νομικής έγινε μετά διαβούλευση και έκθεση σκοπιμότητας, η κ. υπουργός Παιδείας με μία αυστηρή ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι καταργείται η τέταρτη Νομική Σχολή της Πάτρας, με την αιτιολογία ότι δεν θέλουμε άλλους άνεργους δικηγόρους. Η ανακοίνωση που έγινε πριν καν τις προγραμματικές δηλώσεις και χωρίς να προηγηθεί αντίστοιχη διαβούλευση για να εξεταστούν οι προτεινόμενοι από την κ. υπουργό λόγοι κατάργησης, σας διαβεβαιώνουμε ότι προκάλεσε καθολικά αρνητικά συναισθήματα όχι μόνο στην Αχαΐα αλλά και στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Δόθηκε, μάλιστα, η εντύπωση ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών στοχοποιείται από αίτια που δεν έχουν τη ρίζα τους σε πραγματικές ανάγκες. Το γεγονός μάλιστα ότι η πρόβλεψη για τη Νομική Σχολή Πάτρας δεν ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών της, αλλά να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών στις υπόλοιπες Νομικές Σχολές με ανακατανομή εισακτέων».

Για το θέμα η Νίκη Κεραμέως συναντήθηκε με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, χωρίς, όπως αναμενόταν, να βρεθεί λύση.

Από την άλλη, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Ιδρυμα η τακτική που, ευρύτερα, υιοθέτησε η ηγεσία του Παν. Πατρών σε σχέση με τις προτάσεις του τέως υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για τη δημιουργία νέων τμημάτων. Η κ. Κυριαζοπούλου επικρίνεται από μερίδα συναδέλφων της ότι αποδέχθηκε τη δημιουργία νέων τμημάτων χωρίς να υπάρχει προσωπικό και χωρίς να πληρούνται βασικές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Βεβαίως, η ίδια αντικρούει τις σχετικές επικρίσεις. Ωστόσο, το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι βαρύ.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν κόντρες μεταξύ των «συνεταίρων» στα νέα ΑΕΙ. Χαρακτηριστικά, στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος που προέκυψε από τη συγχώνευση του «παλαιού» Διεθνούς με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχουν διαξιφισμοί για το νέο οργανόγραμμα. Με αφορμή το προσχέδιο του οργανογράμματος καθώς το Διεθνές είναι μικρό ίδρυμα σε φοιτητές και προσωπικό σε σχέση με τα ΤΕΙ, κάποιοι μίλησαν ότι ένα «περίπτερο (το Διεθνές) θέλει να απορροφήσει τρία σούπερ μάρκετ (τα ΤΕΙ)». Βεβαίως, τελικά θα υπάρξει διάλογος επ’ αυτού, ωστόσο τα σκωπτικά σχόλια στιγματίζουν το κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή