Ακαπνο και ανέμελο παιχνίδι στις παιδικές χαρές

Ακαπνο και ανέμελο παιχνίδι στις παιδικές χαρές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μην καπνίζετε, εδώ παίζουμε εμείς!». Η καλαίσθητη ταμπέλα, που φέρει τη σφραγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αιφνιδίασε πολλούς γονείς που συνόδευσαν τις τελευταίες ημέρες τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές του Αγίου Δημητρίου Αττικής. «Το κάπνισμα σε έναν δημόσιο χώρο, όπως οι παιδικές χαρές, φυσικά δεν απαγορεύεται, ωστόσο παροτρύνουμε τους γονείς να μην καπνίζουν όσο συνοδεύουν τα παιδιά τους στο παιχνίδι», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Νίκος Πουλόπουλος, ένας εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας και ιδρυτής το 2011 της ομάδας στο Facebook «Ψυχαγωγία χωρίς καπνό», που αριθμεί πάνω από 17.000 μέλη.

«Η τοποθέτηση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους σχετικά με το παθητικό κάπνισμα και την αποφυγή του μιμητισμού εκ μέρους των ανηλίκων», τονίζει ο ίδιος. «Μας ενδιαφέρει, ακόμα, η προστασία των παιδιών από το πλήθος των αποτσίγαρων που πετιούνται σωρηδόν, αλλά και το περιβαλλοντικό και αισθητικό αποτύπωμα του χώρου». Διευκρινίζεται ότι ο Δήμος Αγίου Δημητρίου δεν είναι ο πρώτος, αλλά είναι ο μοναδικός δήμος που τοποθέτησε και στις 37 παιδικές χαρές που βρίσκονται στα όρια δικαιοδοσίας του τις εν λόγω ταμπέλες… συμμόρφωσης.

«Η ιδέα ανήκει σε ένα μέλος μας, μητέρα από τη Θεσσαλονίκη, που, βλέποντας άλλους γονείς να καπνίζουν στις παιδικές χαρές, αναρωτήθηκε για το ισχύον νομικό πλαίσιο και απευθύνθηκε στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία», διηγείται ο κ. Πουλόπουλος. «Οι πρώτες ταμπέλες τοποθετήθηκαν σε παιδικές χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης και μετά σε όμορους δήμους». Στην Αττική, το εν λόγω παράδειγμα φαίνεται ότι έχουν προς το παρόν ακολουθήσει οι Δήμοι Αλίμου και Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Η εν λόγω αντικαπνιστική ομάδα, που συνδέεται με τον ιστότοπο nosmoke.gr, έχει πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων τα τελευταία χρόνια: έχουν συντάξει χάρτη και δημιουργήσει εφαρμογή με τους περίπου 1.200 χώρους ψυχαγωγίας χωρίς καπνό, είχαν προσφύγει στο ΣτΕ (τον Αύγουστο του 2011, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία Μήνυμα Ζωής) ζητώντας να ακυρωθεί η εξαίρεση του αντικαπνιστικού νόμου για χώρους ψυχαγωγίας άνω των 300 τ.μ., ενώ τον Ιανουάριο του 2017 έστειλαν μαζικές επιστολές διαμαρτυρίας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Ταυτόχρονα, χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας και ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔ Κωστής Μπιτζάνης εγκαινίασαν την ολοκαίνουργια παιδική χαρά στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα, στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Αλεξανδρείας, στον Κολωνό. Πρόκειται για μία από τις 12 ανακατασκευασμένες, σύμφωνα με σύγχρονες προδιαγραφές, παιδικές χαρές, που σταδιακά παραδίδονται στα Ανω και Κάτω Πετράλωνα, στο Κουκάκι, στο Θησείο, στον Νέο Κόσμο, στα Πατήσια, στους Αμπελοκήπους, στου Γκύζη, στην Ακαδημία Πλάτωνος κ.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή