Ενα πρότζεκτ για φερέλπιδες επιχειρηματίες

Ενα πρότζεκτ για φερέλπιδες επιχειρηματίες

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμικροβιακές και αντιμουχλικές μπογιές, συσκευές που μετρούν την καθημερινή απόδοση των αθλητών και των ασθενών σε φάση αποκατάστασης, αλλά και η εφαρμογή- αποκωδικοποιητής του βρεφικού κλάματος! Ολες οι παραπάνω ευρεσιτεχνίες, που πλέον έχουν πάρει τον δρόμο τους στην αγορά, φέρουν τη σφραγίδα του OK!Thess Οικοσύστημα Καινοτομίας και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, του θεσμού που στηρίζει την επιχειρηματικότητα στη συμπρωτεύουσα.

«Γνωρίζαμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αλλά και της πόλης μας ήταν η ανεργία», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του OK!Thess και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2019, Σίμος Μπενσασσών. «Υπολογίζαμε ότι ακόμα και αν η υπάρχουσα βιομηχανία προχωρούσε σε προσλήψεις, θα μπορούσε να απορροφήσει μόλις το 20% των ανέργων», προσθέτει ο ίδιος, που έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της έρευνας. «Ζητούμενο, επομένως, ήταν η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικά περιβάλλοντος που θα ενθάρρυνε τη γέννηση νέων επιχειρήσεων». Η αρχική ιδέα διατυπώθηκε το 2015 και πήρε σάρκα και οστά την 1η Ιανουαρίου 2017 ως ένα πρότζεκτ που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Ενα πρότζεκτ για φερέλπιδες επιχειρηματίες-1

Εκτοτε, σε έναν χώρο 1.000 τ.μ. στην Καλαμαριά, που έχει παραχωρήσει ο δήμος, φιλοξενούνται σε κάθε κύκλο 18 με 20 ομάδες φερέλπιδων επιχειρηματιών και πραγματοποιούνται 120 με 140 εκδηλώσεις τον χρόνο. «Οι ενδιαφερόμενοι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας –τρεις φορές τον χρόνο– καταθέτουν την επιχειρηματική τους πρόταση, την οποία αξιολογούμε και εν συνεχεία επιλέγουμε αυτούς που συμμετέχουν στον εκάστοτε κύκλο του επιταχυντή επιχειρηματικότητας». Για περίπου τρεις μήνες παρακολουθούν σεμινάρια σχετικά με την απόκτηση δεξιοτήτων, που θα τους βοηθήσουν να προωθήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και καθοδήγηση ενός μέντορα, που τους έχει υιοθετήσει από την πρώτη μέρα.

Η Demo Day

Επιστέγασμα, βέβαια, των δράσεων του OK! Thess αποτελεί η Demo Day, στην οποία νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσιάζουν μια ώριμη ιδέα σε υποψήφιους επενδυτές. «Εχουμε σταδιακά εξελίξει αυτή τη διαδικασία, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη», σημειώνει ο κ. Μπενσασσών, «έτσι έχουν εξελιχθεί σε one2one συναντήσεις, που είναι περισσότερο ενδιαφέρουσες για τους επενδυτές, λιγότερο στρεσογόνες για τους νέους επιχειρηματίες, αλλά προπαντός περισσότερο αποδοτικές, καθώς έχουν προκύψει επενδύσεις ύψους άνω του 1.200.000 ευρώ». Μεταξύ των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, υπάρχουν σταδιακά όλο και περισσότεροι από τα Βαλκάνια. «Τους ενδιαφέρουν πολύ τέτοιες συνεργασίες που λόγω γεωγραφικής εγγύτητας είναι και απόλυτα εφικτές», καταλήγει ο κ. Μπενσασσών. Οι ζυμώσεις ουκ ολίγες φορές ανοίγουν δρόμους στους νεαρούς επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.

Ενα πρότζεκτ για φερέλπιδες επιχειρηματίες-2

Λογισμικό για αθλητές

Εχοντας πολλούς τραυματισμούς στο ενεργητικό του ως κωπηλάτης και αθλητής του ράγκμπι, ο Σάκης Κόλλιας γνώριζε ότι η διαδικασία της φυσιοθεραπείας συχνά έτεινε να γίνει πολύ ανιαρή. «Επαναλάμβανα τις ίδιες ασκήσεις πλήττοντας», θυμάται ο 33χρονος σήμερα Σάκης Κόλλιας, που ως μηχανολόγος μηχανικός με ειδικότητα στη βιοκινητική δημιούργησε μαζί με τους συνεργάτες του ένα λογισμικό που αλλάζει την καθημερινότητα του θεραπευόμενου και του φυσιοθεραπευτή. «Μέσα από την εφαρμογή και τις ανάλογες συσκευές υπολογίζεται σε πραγματικό χρόνο η επίδοση του αθλητή ή του τραυματία ως προς τη δύναμη, την ισορροπία και την κίνηση», περιγράφει ο κ. Κόλλιας, «έτσι αποδεικνύεται σταδιακά η αξία της φυσιοθεραπείας, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τον ασθενή». Η εταιρεία K-Invent, που σήμερα απασχολεί δεκατρία άτομα σε Θεσσαλονίκη και Γαλλία, ιδρύθηκε το 2017 στηριζόμενη σε ιδίους πόρους. «Στο τέλος του 2017 είχαμε ήδη βγάλει προϊόν στην αγορά, ενώ το 2018 συμμετείχαμε στο Demo Day του OK!Thess», λέει ο κ. Κόλλιας, «ήταν μια μοναδική εμπειρία, καθώς ήμασταν άπειροι ως προς το επιχειρείν και συνδιαλεγόμασταν με ανθρώπους με μακρά πορεία στις επιχειρήσεις». Επιπλέον, μέσω της παρουσίασης «έκλεισε» μια επένδυση μισού εκατομμυρίου ευρώ, που έδωσε περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της εταιρείας, που εν συνεχεία προσείλκυσε νέα κεφάλαια επί γαλλικού εδάφους. Σήμερα, παράγει πέντε προϊόντα, από το νέο έτος αναμένεται ένα ακόμα, ενώ το 2021 θα λανσάρει μια ολόκληρη σειρά, «κομμένη και ραμμένη» στις ανάγκες του πρωταθλητισμού. «Τις υπηρεσίες μας αξιοποιούν 1.500 άτομα διασπαρμένα σε όλο τον κόσμο, από τη Γαλλία έως την Κίνα και τη Μαλαισία», καταλήγει ο κ. Κόλλιας, «επόμενος στόχος μας είναι οι αγορές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Ενα πρότζεκτ για φερέλπιδες επιχειρηματίες-3

Το Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ ίδρυσε την εταιρεία τεχνοβλαστό PLiN Nanotechnology, η οποία δημιουργεί ειδικά προϊόντα για την περιποίηση των κατοικίδιων ζώων, η καλή υγεία των οποίων εξασφαλίζει και αυτή των ιδιοκτητών τους.

Νανοσωματίδια

Το 2015 το δραστήριο Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ ίδρυσε την εταιρεία τεχνοβλαστό PLiN Nanotechnology, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τα δικαιώματα των αποτελεσμάτων της ερευνητικής του δουλειάς. «Εξειδικευόμαστε στην παραγωγή νανοσωματιδίων», εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής δρ Νίκος Μιχαηλίδης, «η ύλη συμπεριφέρεται διαφορετικά στη νανοκλίμακα απ’ ό,τι στα συμβατικά υλικά». Για παράδειγμα, τα νανοσωματίδια αργύρου αναπτύσσουν πολύ ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Εχοντας, λοιπόν, «ξεκλειδώσει» τον τρόπο ανάπτυξης αυτών των ιδιοτήτων, η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ τις αξιοποιεί σε καθημερινές εφαρμογές και προϊόντα. «Ετσι, έχουμε δημιουργήσει αντιμικροβιακές και αντιμουχλικές μπογιές, εξαιρετικά χρήσιμες στην ανέγερση νοσοκομείων και χώρων όπου απαιτείται υψηλή υγιεινή, αντιμικροβιακά υφάσματα που καταπολεμούν και τις οσμές, ειδικά προϊόντα για την περιποίηση των κατοικίδιων ζώων, η καλή υγεία των οποίων εξασφαλίζει και αυτή των ιδιοκτητών τους, όπως σαμπουάν και κρέμες περιποίησης του τριχωτού τους και διαλύματα για τον ψεκασμό των χώρων φιλοξενίας τους».

Οι παραπάνω κωδικοί προϊόντων διατίθενται σε πάνω από εκατό σημεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ χάρη στη σημαντική επένδυση που εξασφάλισαν από το Uni.Fund προβάλλοντας την PLiN σε επενδυτές μέσω του Demo Day του 2017 και 2018, σχεδιάζουν την περαιτέρω διείσδυση στην εγχώρια αλλά και ξένη αγορά. 

• Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο 5ο Demo Day στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη καλούνται να καταθέσουν την αίτησή τους έως τις 25 Αυγούστου διαδικτυακά στο https://okthess.gr/el/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή