ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποχαιρετισμός στον ψαρά που έσωσε ζωές στο Μάτι

Αποχαιρετισμός στον ψαρά που έσωσε ζωές στο Μάτι

Δημοσία δαπάνη έγινε χθες το απόγευμα η κηδεία του Κώστα Αρβανίτη, ενός ψαρά από το Χαλάνδρι που έσωσε πέρυσι ανοικτά του Ματιού δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν καταφύγει στη θάλασσα για να γλιτώσουν από την πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής.

Το γεγονός ότι πριν από την κηδεία μέλη της Φιλαρμονικής της Ραφήνας άναψαν κεριά στη μνήμη του Αρβανίτη, αλλά και ότι νεαρά παιδιά από το Μάτι είχαν έρθει με γονείς και φίλους, μαρτυράει έναν «αποχαιρετισμό» εκ μέρους μιας κοινότητας που νιώθει ότι «οφείλει» στον εκλιπόντα.

Ο Κώστας Αρβανίτης εργαζόταν ως κλειδαράς στο Χαλάνδρι και ζούσε τα καλοκαίρια στη Νέα Μάκρη. Το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου βγήκε με το καΐκι του «Ταξιάρχης» στα ανοικτά του Ματιού για να περισυλλέξει τη γυναίκα ενός φίλου του κοντά στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας. Καθ’ οδόν συνάντησε την κόρη του Περικλή Παπαγεωργίου, δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ο οποίος τον αποχαιρέτισε χθες στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου. «Εσωσε το δικό μου παιδί στη θάλασσα και υποκατέστησε το κράτος», είπε ο κ. Παπαγεωργίου, που γνώρισε τον Αρβανίτη πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στο αποκορύφωμα της μάχης του με τον καρκίνο. Εκτός από την κόρη του Παπαγεωργίου, ο Αρβανίτης έσωσε και τον φίλο της, καθώς επίσης και το παιδί της Σταυριάννας Παπαδοπούλου, μιας άλλης επιβιώσασας της φωτιάς στην Ανατολική Αττική, που τον αποχαιρέτισε χθες. Συνολικά περισυνέλεξε περίπου 70 άτομα από τη θάλασσα.

Τον Κώστα Αρβανίτη συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία όσοι ήταν μαζί του εκείνο το βράδυ στο Μάτι. Η γυναίκα του Χρύσα, ο γιος του, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα επιχειρώντας να σώσει κόσμο, και ο Αιγύπτιος ψαράς Μαχμούτ Μεσαφέρ.

Αντί στεφάνων, επιθυμία της οικογενείας ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για την Κιβωτό του Κόσμου, ως προσφορά στη μνήμη του Κώστα Αρβανίτη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Τwitter, αποχαιρέτισε τον ήρωα ψαρά τονίζοντας πως η απόφαση να γίνει η κηδεία του δημοσία δαπάνη είναι «ένα δείγμα ευγνωμοσύνης όλων μας απέναντι στη γενναιότητα που έδειξε το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν στην κηδεία η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης.

«Ο Κώστας Αρβανίτης εκείνη τη μέρα διέσωσε την ανθρωπότητα και διέσχισε την αλληλεγγύη. Αυτό που θα ήθελα είναι να τον θυμόμαστε όλοι ως υπόδειγμα προσφοράς στην κοινωνία και σε όλους τους συνανθρώπους μας», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην επέτειο της καταστροφής στην Ανατολική Αττική ο εκλιπών έκανε μια ανάρτηση στην οποία περιέγραφε τα ίχνη που του άφησε η νύχτα της 23ης Ιουλίου 2018: «Δεν έχω μιλήσει πολύ για αυτά που βίωσα εκείνη τη νύχτα αφού δεν μπορούσα καλά καλά να διαχειριστώ τον πόνο, την απελπισία, τη συμπαράσταση στους συνανθρώπους τους αλλά και σε ζώα δεσποζόμενα αλλά και αδέσποτα των καμένων ανθρώπων που έβαζα στη βάρκα μου με την οικογένειά μου και τον ναύτη μου».