Γενέθλια ενός αιώνα για την «Κ» με γιορτή στο πιεστήριό της

Γενέθλια ενός αιώνα για την «Κ» με γιορτή στο πιεστήριό της

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιεστήριο είναι ο χώρος όπου πραγματικά γεννιέται η εφημερίδα, η ληξιαρχική της πράξη γράφεται καθημερινά με μελάνι και χαρτί. Για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς, η μεγάλη εορτή μας για τον έναν αιώνα της έκδοσης φιλοξενήθηκε Κυριακή βράδυ σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος. Οι εγκαταστάσεις μας στο Κορωπί είχαν κυριολεκτικά μεταμορφωθεί για τις ανάγκες της βραδιάς. Πίσω από την εξέδρα για τους ομιλητές ήταν η ειδική μηχανή για τις διαφανείς συσκευασίες της «Κ». Και στον τεράστιο χώρο της αποθήκης χάρτου στήθηκαν τα τραπέζια όπου δείπνησαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι μας, με προεξάρχοντες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γενέθλια ενός αιώνα για την «Κ» με γιορτή στο πιεστήριό της-1

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης παυλόπουλος μίλησε για την έκδοσή μας.

Λίγο πιο πέρα, η τεράστια κορδέλα που μεταφέρει χιλιάδες φύλλα, σαν σπονδυλική στήλη κάποιου μεγάλου ζώου περνούσε πάνω από τα κεφάλια μας. Πριν από το πέρας της εκδήλωσης ήρθε η μεγάλη έκπληξη: τα εκτυπωτικά μηχανήματα μπήκαν σε λειτουργία για να βγάλουν ένα εορταστικό φύλλο, φτιαγμένο σε πραγματικό χρόνο. Αύριο Τετάρτη θα το κρατήσετε και εσείς στα χέρια σας, καθώς θα κυκλοφορήσει μαζί με την «Κ». Παρουσιαστής της βραδιάς, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, που θυμήθηκε με συγκίνηση πως ο πατέρας του Τάσος είχε δημοσιεύσει κείμενα θεατρικής κριτικής στην «Κ».

Γενέθλια ενός αιώνα για την «Κ» με γιορτή στο πιεστήριό της-2

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το παρελθόν και το μέλλον της «Κ».

Πρώτος πήρε τον λόγο ο εκδότης Θεμιστοκλής Αλαφούζος, που αναφέρθηκε στο όραμα το οποίο είχε ο πατέρας του Αριστείδης όταν αγόρασε τον τίτλο: να είναι η εφημερίδα οικονομικά ανεξάρτητη, να τη διακρίνουν η ακεραιότητα και ο επαγγελματισμός, να έχει απήχηση όχι μόνον στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας, κάτι που συνέβη μέσα από τη συνεργασία με τους New York Times. Υπογράμμισε πως αντικρίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και πως αν και το τοπίο του Τύπου μεταβάλλεται, η «Κ» θα είναι παρούσα με νέες ιδέες και μεθόδους, ώστε να είναι η κορυφαία ελληνική εφημερίδα.

Γενέθλια ενός αιώνα για την «Κ» με γιορτή στο πιεστήριό της-3

Ο Θεμιστοκλής Αλαφούζος, με την κόρη του Eμίλια Ρικάρντα, αποκαλύπτουν την έκπληξη της βραδιάς.

Τη σκυτάλη πήρε ο διευθυντής Αλέξης Παπαχελάς: «Θέλω να ευχαριστήσω κάποιους ιδιαίτερα: Πρώτα απ’ όλα, τους αυστηρούς μας αναγνώστες. Που μας συγκινούν και μας παρακινούν με τις επιστολές τους, το ενδιαφέρον τους, την κριτική τους και την αγάπη τους για την εφημερίδα. Και κατόπιν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι δουλεύουν σκληρά, περισσότερο από ποτέ, ενίοτε σε αντίξοες συνθήκες, συχνά ανώνυμα, για να μπορεί η “Κ” να βρίσκεται στο επίπεδο που της αξίζει. Είμαστε υπερήφανοι γιατί στην ομάδα μας έχουμε ό,τι καλύτερο σε πιεστές, στελέχη των οικονομικών και εμπορικών υπηρεσιών, αρθρογράφους, συντάκτες και στελέχη των περιοδικών μας, συντάκτες της εφημερίδας, σκιτσογράφους (που ξέρω πόση χαρά μοιράζουν σε πολλούς από εσάς…). Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο γιατί όλοι μαζί συνθέτουν τη συνταγή που αποκαλούμε «ψυχή» της “Καθημερινής”. Τους ευχαριστούμε από την καρδιά μας».

Γενέθλια ενός αιώνα για την «Κ» με γιορτή στο πιεστήριό της-4

Ο Αλέξης Παπαχελάς ευχαρίστησε τους αναγνώστες και τους δημοσιογράφους.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε πολλές αναφορές στην πλούσια ιστορία της «Κ» και στην ικανότητά της να ανανεώνεται ως στοιχείο μακροβιότητας και αντοχής. Μίλησε για την προσήλωση στο ήθος, στο εθνικό συμφέρον και στην κριτική προσέγγιση στην εξουσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Εορτάζουμε σήμερα τα 100 χρόνια της “Κ” στον δύσβατο δρόμο της ελευθερίας του Τύπου, μιας εφημερίδας που την υπηρέτησε πιστά». Χρόνια μας πολλά και στον επόμενο αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή