Ολοταχώς για συνεργασία με ΑΕΙ των ΗΠΑ

Ολοταχώς για συνεργασία με ΑΕΙ των ΗΠΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της επίσκεψης εκπροσώπων αμερικανικών πανεπιστημίων τον Μάρτιο στην Ελλάδα, οι οποίοι διερευνούν πιθανές συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έγινε ακόμη μία συνάντηση σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στην εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και στην προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Ελλάδα, την οποία μάλιστα η κ. Νίκη Κεραμέως έχει χαρακτηρίσει εθνικό στόχο, για την επίτευξη του οποίου έχει ταξιδέψει έως τώρα δύο φορές –τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο– στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, οργανώθηκε χθες στην πρεσβευτική κατοικία συνάντηση με εκπαιδευτικούς φορείς, ενόψει της επίσκεψης στην Ελλάδα τον Μάρτιο εκπροσώπων των αμερικανικών πανεπιστημίων, που θα συμμετάσχουν στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών ΑΕΙ, το οποίο συνέστησε η κ. Κεραμέως. Στη χθεσινή συνάντηση παρέστησαν, πλην της υπουργού Παιδείας, του Αμερικανού πρέσβη και εκπροσώπων της αμερικανικής πρεσβείας, η διευθύνουσα σύμβουλος του ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα Αρτεμις Ζενέτου, ο πρόεδρος του CYA/Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών Αλέξης Φυλακτόπουλος και ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ Χρήστος Γιαννόπουλος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, να διευρύνει τις διεθνείς συνέργειες σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να καταστήσει την Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έως τώρα έχει πραγματοποιηθεί online ενημερωτικό σεμινάριο, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι από 120 αμερικανικά πανεπιστήμια. Υστερα από αυτό, αντιπροσωπεία δώδεκα αμερικανικών πανεπιστημίων θα έλθει στην Ελλάδα για να γίνει το επόμενο, πιο εξειδικευμένο βήμα συνεργασίας με ελληνικά ΑΕΙ. Οι Αμερικανοί θα έχουν μια προπαρασκευαστική συνάντηση με ομάδα πρυτάνεων και εν συνεχεία με ενδιαφερόμενα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να προχωρήσουν επιμέρους συνεργασίες. Κύριοι στόχοι θα είναι η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας και η ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών των δύο χωρών.

Ηδη, πάντως, έχει εκδηλωθεί πρόθεση συνεργασίας. Ενδεικτικά, όπως παρουσίασε η «Κ» στις 25/1/2020, το Χάρβαρντ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την οργάνωση προγράμματος σπουδών για την προσφυγική κρίση και υπάρχει άμεση πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο. Την ίδια στιγμή, και άλλα ΑΕΙ της χώρας κινητοποιούνται για να αξιοποιήσουν τις προσπάθειες εξωστρέφειας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή