Αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής λόγω κορωνοϊού

Αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής λόγω κορωνοϊού

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ύψος των περιστάσεων στέκεται η Βουλή, καθώς εν μέσω εντεινόμενης κοινωνικής ανησυχίας για τον κορωνοϊό, στέλνει διαρκώς μηνύματα «αυτοπεριορισμού» και πειθαρχίας με στόχο να συμβάλλει στην μη εξάπλωση του.

Σε συνέχεια μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ως προς «τυπικά» ζητήματα λειτουργίας των υπηρεσιών της, δρομολογούνται σύμφωνα με πληροφορίες και επιπλέον, αυτή τη φορά όσον αφορά την νομοθετική λειτουργία της, ενώ την ίδια στιγμή συμπληρώνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες της ειδικής και εξαιρετικά περιορισμένης όσον αφορά τη συμμετοχή προσώπων, σε σύγκριση με το παρελθόν, τελετή ορκωμοσίας της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βάσει των σημερινών πληροφοριών, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας προτίθεται να εισηγηθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των Επιτροπών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τώρα που τέτοια φαινόμενα θεωρούνται εξαιρετικά ύποπτα για την μετάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους.

Κατ’ αρχήν, στην Ολομέλεια οι συζητήσεις θα σχεδιάζονται σύμφωνα με την ειδική πρόβλεψη του Κανονισμού για “οργανωμένες” διαδικασίες, δηλαδή με ορισμό από τις ΚΟ συγκεκριμένου και μικρού αριθμού ομιλητών, και όχι με εγγραφή στον κατάλογο όσων θα επιθυμούσαν – όπως γίνεται ως τώρα. Ειδική πρόβλεψη, επίσης, αναμένεται να υπάρξει και για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες θα ζητείται η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί νομοσχεδίων ή άρθρων των προς ψήφιση νομοθετημάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται η ανά ομάδες προσέλευση στην αίθουσα της Ολομέλειας (ανά 20 ή 30 βουλευτές) για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε να μην υπάρχουν στιγμές συνωστισμού του συνόλου των (300) βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, θα προταθεί η μείωση του αριθμού των συνεδριάσεων στις απολύτως απαραίτητες για την επεξεργασία νομοσχεδίων, ενώ εξετάζεται και η μη πραγματοποίηση για ένα χρονικό διάστημα άλλων που έχουν “ειδικό” αντικείμενο, όπως η ενημέρωση των μελών των επιτροπών από ειδικούς ανά θέμα, ή από αξιωματούχους, κρατικούς και κυβερνητικούς.

«Η Βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείσει», σχολιάζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κοινοβουλίου,  σημειώνοντας παράλληλα ότι εκτός όλων των άλλων, έκτακτες ανάγκες σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και των επιπτώσεων του, επιβάλλουν λειτουργούσα Βουλή έτοιμη για νομοθέτηση.

Σε άλλα πεδία, έχουν ήδη ληφθεί προληπτικά μέτρα. Υπενθυμίζεται, ενδεικτικά, ότι έχουν ανασταλεί οι επισκέψεις σχολείων και ΚΑΠΗ, ενώ διακόπηκε και το πρόγραμμα επισκέψεων πολιτών στην Βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου. Σε αναστολή λειτουργίας, εξάλλου, τέθηκε και ο βρεφονηπιακός σταθμός της Βουλής, στο πλαίσιο της απόφασης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παράλληλα και ατύπως, έχει δοθεί οδηγία στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να περιορίσουν δραστικά τις προσκλήσεις ατόμων στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι από ημερών έχει τεθεί σε λειτουργία ειδικός χώρος αντιμετώπισης ύποπτων περιστατικών, σε απομονωμένο κτίσμα στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, ώστε να μην προσέρχονται στο ιατρείο που βρίσκεται εντός του κτιρίου, δίπλα στην Ολομέλεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή