«Μην κάνετε το λάθος που κάναμε εμείς»

«Μην κάνετε το λάθος που κάναμε εμείς»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν ως πρώτο μέτρο έκλεισαν τα σχολεία, οι γονείς διαμαρτύρονταν για το πού θα αφήνουν τα παιδιά τους για να πάνε στη δουλειά (…) Οταν έκλεισαν τα αεροδρόμια, διαμαρτύρονταν γιατί τους χαλούσαν τη διασκέδαση ή τις δουλειές. Το θεωρούσαμε υπερβολή. Και κανείς δεν έμενε σπίτι του! Δεν άφηναν τον καφέ ή το βραδινό ποτό με τους φίλους, δεν αφήναμε το καθιερωμένο γεύμα στο αγαπημένο μας εστιατόριο! Τα παιδιά δεν είχαν σχολείο αλλά τα αφήναμε να βγαίνουν, να βλέπουν και να παίζουν με τους φίλους τους. Ή να πηγαίνουν στους παππούδες, στις παιδικές χαρές, στους παιδότοπους. Φυσιολογικό, έτσι; Να μην κλειστούν μέσα τα παιδιά! Δεν καταλάβαμε πως δεν ήταν διακοπές. Και μετά, άρχισαν οι θάνατοι…».

Συγκλονίζει η «ανταπόκριση» της Θεώνης Χρονοπούλου που ζει στο Oderzo, μια πανέμορφη πόλη στη επαρχία του Τρεβίζο, στο υπέροχο Veneto, προς τους Ελληνες: Μην κάνετε τα ίδια λάθη με τους Ιταλούς, μας γράφει, σε ένα μήνυμα στο Facebook που έγινε viral. Η ίδια και η οικογένειά της «κλείνουν» τρεις εβδομάδες στο σπίτι. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το σταματήσουμε. Γιατί το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα! Γι’ αυτό ήθελα να σας παρακαλέσω, να σας ικετέψω, φίλοι και συμπατριώτες μου, στην ωραία μας Ελλάδα! Ο,τι μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση (που ποσώς με ενδιαφέρει πού ανήκει) σεβαστείτε τα! Μείνετε σπίτι σας! Μην υποτιμάτε και μην σνομπάρετε την υπερβολή στα μέτρα που θα ληφθούν. Μην κάνετε το ίδιο λάθος με μας. Δύο εβδομάδες αξίζουν τη ζωή σας ολόκληρη!»

Εκκληση στις κυβερνήσεις και στους πολίτες όλων των χωρών να υπάρξουν γενναίοι και αποφασιστικοί μπροστά στον κορωνοϊό, να κάνουν δηλαδή ό,τι δεν έκαναν οι Ιταλοί, απηύθυνε μέσω Facebook και η Cristina Higgins, Αμερικανίδα που ζει στο Bergamo. «Σας γράφω γιατί ο καθένας από εσάς, σήμερα, όχι η κυβέρνηση, όχι το σχολικό συμβούλιο, όχι ο δήμαρχος, αλλά ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, έχει την ευκαιρία να λάβει μέτρα για να αποφύγει η κατάσταση της Ιταλίας να γίνει πραγματικότητα στη χώρα του. Ο μόνος τρόπος να σταματήσεις τον ιό είναι να περιορίσεις τη μετάδοση. Και ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι να αλλάξεις συνήθειες – σήμερα».

Τα πρωτόγνωρα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία ήλθαν στην εκπνοή της αντοχής του συστήματος. Ηδη οι ΜΕΘ γέμισαν, γιατροί αναφέρουν ότι χρειάζεται να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, ηθικής φύσεως, για να διαχειριστούν την κατάσταση. Και για όσους λένε ότι ο ιός χτυπάει τους ηλικιωμένους, η Cristina μας ενημερώνει ότι πλέον καταγράφονται σοβαρά περιστατικά ανθρώπων 30 και 40 χρόνων. «Εχεις την ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά και να σταματήσεις τη διάδοση στη χώρα σου. Πίεσε τους συναδέλφους να εργαστείτε από το σπίτι, ακύρωσε τα γενέθλια και άλλες συγκεντρώσεις, μείνε σπίτι όσο περισσότερο μπορείς. Αν έχεις πυρετό, όποιον πυρετό, μείνε σπίτι. (…) Σύντομα δεν θα έχεις επιλογή. Οπότε κάνε τώρα ό,τι μπορείς». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή