Οίκος ευγηρίας και καταυλισμός Ρομά στο «μικροσκόπιο»

Οίκος ευγηρίας και καταυλισμός Ρομά στο «μικροσκόπιο»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο της προσοχής του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν το τελευταίο διήμερο ο οίκος ευγηρίας «Ευ Ζην» στη Νέα Μάκρη και ο καταυλισμός Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης.

Στην πρώτη περίπτωση, 10 ηλικιωμένοι, τρόφιμοι του γηροκομείου και δύο υπάλληλοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι πρώτοι μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο «Σωτηρία», καθώς, λόγω ηλικίας και άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Οι δύο υπάλληλοι, αντίθετα, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η εξάπλωση του ιού στο γηροκομείο έγινε αντιληπτή το Σάββατο, όταν ο ένας από τους υπαλλήλους βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Αμεσα ελέγχθηκαν οι 70 και πλέον τρόφιμοι καθώς και το προσωπικό της μονάδας, συνολικά 122 άτομα και διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί 12. Οπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το περιστατικό στη Νέα Μάκρη έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία έγιναν και σε άλλους οίκους ευγηρίας στην Αττική προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και η ασφάλεια για την προστασία των ηλικιωμένων από τον ιό, ενώ δόθηκαν οδηγίες για υποχρεωτική χρήση ιατρικής μάσκας από το προσωπικό, απαγόρευση επισκέψεων κ.ά.

Ο οίκος ευγηρίας σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι εφάρμοσε «από την πρώτη στιγμή ένα προς ένα υποχρεωτικά όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας, ακολουθώντας με προσήλωση και αυστηρότητα τις οδηγίες και συστάσεις των αρμόδιων αρχών. Τηρούσαμε όλα τα μέτρα ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου πριν καν την επίσημη ανακοίνωση των εξειδικευμένων μέτρων για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από την πολιτεία».

Στην Ξάνθη θετικό στον ιό βρέθηκε ένα βρέφος 15 μηνών από τον καταυλισμό Ρομά στην περιοχή Δροσερό. Το βρέφος μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Ξάνθης και στη συνέχεια στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον ιό. Αντίθετα, αρνητικός βρέθηκε ο παππούς του, που μετέφερε το βρέφος στο νοσοκομείο. Το κρούσμα έθεσε σε συναγερμό ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς Ρομά στη χώρα, μεγαλύτερο από εκείνον στη Λάρισα όπου ζουν πάνω από 3.000 άτομα. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ υπέβαλαν σε εξετάσεις αντιπροσωπευτικό δείγμα 335 ατόμων από τον καταυλισμό. Τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα και ανάλογα με την επιδημιολογική έκθεση θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις θα κατατεθούν σε διαφορετικές ημέρες, καθώς επίσης ότι έληξε η καραντίνα στον Εχίνο Ξάνθης και στη Φούστανη Πέλλας.

Ελεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή, επί ποδός βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για τον περιορισμό των μετακινήσεων ενόψει Πάσχα. Την Κυριακή 85 άτομα εντοπίστηκαν να προσπαθούν να μετακινηθούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, οι περισσότεροι απ’ αυτούς στα διόδια αλλά και σε παρακαμπτήριες οδούς. Οι 30 από αυτούς στην Αττική και 16 στη Θεσσαλονίκη. Τους επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε 53 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν οι πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Για τις λεγόμενες άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 1.959 πρόστιμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή