Νέο παράνομο παρασκευαστήριο αντισηπτικών

Νέο παράνομο παρασκευαστήριο αντισηπτικών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανωμένο κύκλωμα λαθρεμπορίας αιθυλικής αλκοόλης θεωρείται πιθανό να κρύβεται πίσω από το παράνομο παρασκευαστήριο αντισηπτικού τζελ που εντόπισαν στελέχη του ΣΔΟΕ. Λειτουργούσε στο Μενίδι, σε αποθήκη που τα μέλη του κυκλώματος είχαν μισθώσει προ διμήνου.

Τη στιγμή της εφόδου, στον χώρο βρέθηκαν 13 Ινδονήσιοι εργάτες και ένας Ελληνας. Οι αλλοδαποί δεν είχαν άδεια παραμονής στη χώρα και κινήθηκε διαδικασία διοικητικής απέλασής τους. Ο Ελληνας εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της εμπορικής εταιρείας μέσω της οποίας οι ποσότητες του αντισηπτικού διοχετεύονταν στην αγορά. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών. Επιπλέον, αναμένεται να του επιβληθεί πρόστιμο, καθώς δεν είχε δηλώσει τα αποθέματα αντισηπτικών στη γενική γραμματεία Εμπορίου, όπως ορίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ, πάντως, θεωρούν πιθανό πίσω από αυτόν να κρύβεται οργανωμένο κύκλωμα λαθρεμπορίας καθαρού αλκοόλ, το οποίο επιχείρησε να επωφεληθεί από την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Εξάλλου, και η σύσταση της εμπορικής εταιρείας έγινε κατά την έναρξη της πανδημίας.

Ελεγχος σε φορτηγό

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής και αστυνομικοί της Τροχαίας σταμάτησαν για έλεγχο στα διόδια Θηβών φορτηγό που, όπως διαπιστώθηκε, μετέφερε αντισηπτικά τζελ. Από τον έλεγχο στα συνοδευτικά έγγραφα προέκυψε ότι τα αντισηπτικά προορίζονταν για σούπερ μάρκετ της Θήβας, καθώς και ότι η παρασκευή τους είχε γίνει σε αποθήκη στο Μενίδι, η οποία, ωστόσο, λειτουργούσε δίχως άδεια. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ μαζί με εισαγγελέα πραγματοποίησαν έλεγχο στην αποθήκη και βρήκαν 40.000 συσκευασίες αντισηπτικών υγρών, 54.000 πλαστικά μπουκαλάκια κενά περιεχομένου, 250.000 ετικέτες συσκευασίας, 11 πλαστικές δεξαμενές χωρητικότητας ενός τόνου η καθεμία και μηχανήματα συσκευασίας – εμφιάλωσης. Δείγμα του αντισηπτικού στάλθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) προκειμένου να γίνει έλεγχος της χημικής σύνθεσής του. Κι αυτό προκειμένου να διαπιστωθεί αφενός εάν είναι κατάλληλο για χρήση και αφετέρου εάν περιέχει αιθυλική αλκοόλη, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα κινηθούν και διαδικασίες καταλογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Πριν από μία εβδομάδα η ίδια υπηρεσία του ΣΔΟΕ είχε εντοπίσει σε αποθήκη εταιρείας στην Αττική 55.000 μπουκάλια με υγρό τζελ, τα οποία, αν και πωλούνταν ως αντισηπτικά, δεν είχαν σχετική άδεια από τον ΕΟΦ.

Στην ίδια αποθήκη είχαν βρεθεί και 2.500 χειρουργικές μάσκες, για τις οποίες δεν υπήρχαν νόμιμα παραστατικά. Τα προϊόντα είχαν εισαχθεί από την Κίνα και την Τουρκία και πωλούνταν σε «πακέτο» που διαφημιζόταν στην τηλεόραση.

Παρόμοια υπόθεση, τέλος, έφερε στο φως τη Δευτέρα έρευνα της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής σε αποθήκη στην Ελευσίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή