ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά

Νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά

Νέα προγράμματα σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών θα έχουμε έως τα Χριστούγεννα. Βέβαια, την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021 οι μαθητές θα διδαχθούν ένα μάθημα σε…μετάβαση. Και αυτό, διότι ήδη επιτροπή αρμόδιων επιστημόνων έχει συντάξει έκθεση με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα υπάρχοντα προγράμματα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που τα έκρινε αντισυνταγματικά. Την ίδια στιγμή, η δημιουργία ενός νέου μαθήματος είναι μεταξύ των σχεδίων που μελετά το υπ. Παιδείας για το τι θα διδάσκονται τις αντίστοιχες ώρες, οι μαθητές που θα παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Το ΣτΕ έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι με τα Θρησκευτικά πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές. Με βάση αυτή την απόφαση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να συσταθεί επιτροπή επιστημόνων για τα ζητήματα που ανέκυψαν. Το πόρισμα της επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και βασικός άξονας των προτάσεων ήταν η περικοπή των θρησκειολογικών αναφορών από τους 11 φακέλους που έχουν δοθεί στους μαθητές των τάξεων ως προσωρινό έντυπο υλικό, πριν συγγραφούν νέα βιβλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη βρίσκονται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (αντικατέστησε τον ΟΕΔΒ) οι αλλαγές, ώστε να εκδοθεί το υλικό για την επόμενη σχολική χρονιά.  

Παράλληλα βέβαια θα γίνει προκήρυξη σύνταξης νέων προγραμμάτων σπουδών που θα κινηθούν στον άξονα των συνταγματικών πλαισίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Μάλιστα, θεωρείται εφικτό τα νέα προγράμματα να είναι έτοιμα μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο πρέπει να αποφασίσει πώς θα απασχολούνται οι μαθητές που θα πάρουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Το ΣτΕ έχει αναφέρει ότι οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα και η πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας». Αποφάσεις υπέρ της αναιτιολόγητης απαλλαγής από το μάθημα έχουν εκδώσει και το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων.

Ετσι, μία σκέψη είναι οι μαθητές με απαλλαγή να παρακολουθούν ένα άλλο υπάρχον μάθημα. Ωστόσο το υπουργείο μελετά την οργάνωση ενός νέου μαθήματος, που θα ονομάζεται Φιλοσοφία της Ηθικής, για όσους παίρνουν απαλλαγή.