Συναγερμός για τον ιό στη ΓΑΔΑ

Συναγερμός για τον ιό στη ΓΑΔΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην αστυνομία ο χειρισμός της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου Αφγανού στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας. Παρότι η εγκατάσταση τελούσε μέχρι πρότινος σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε φιλοξενούμενους, για τη διερεύνηση του περιστατικού δεν εφαρμόστηκαν ειδικές διαδικασίες και πρωτόκολλα ασφαλείας. Το αποτέλεσμα ήταν 15 αστυνομικοί που συμμετείχαν στη διερεύνηση της καταγγελίας να τεθούν σε καραντίνα, καθώς ο ένας από τους καταγγέλλοντες βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Επιπλέον, μέχρι αργά χθες υπήρχε ανησυχία για το ενδεχόμενο διασποράς του ιού στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Κι αυτό διότι ο φερόμενος ως δράστης της κακοποίησης –φιλοξενούμενος και αυτός στη δομή της Μαλακάσας– παρέμεινε κρατούμενος εκεί από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι την Τετάρτη.

Η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται αργά το βράδυ του Μ. Σαββάτου, όταν ένας 38χρονος Αφγανός από το κέντρο φιλοξενίας της Μαλακάσας κατήγγειλε ότι ο 10χρονος γιος του έπεσε θύμα βιασμού από αλλοδαπό ομοεθνή του, που επίσης φιλοξενείτο στη δομή. Στο πλαίσιο διερεύνησης του περιστατικού ο φερόμενος ως δράστης, Αφγανός 27 ετών, ένας αυτόπτης μάρτυρας και ένας διερμηνέας μεταφέρθηκαν στο τμήμα ασφαλείας Ωρωπού με περιπολικό του τμήματος Αυλώνα. Αντίστοιχα, στο τμήμα του Ωρωπού μεταφέρθηκαν με περιπολικό του Α.Τ. Διονύσου ο 10χρονος και οι δύο γονείς του. Καθώς όμως η καταγγελία αφορούσε κακοποίηση ανηλίκου, όλοι οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν τελικά στο τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, στον 3ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ ο 10χρονος εξετάστηκε και από ιατροδικαστή. Η προανάκριση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα με τη σύλληψη του 27χρονου. Ο κατηγορούμενος Αφγανός οδηγήθηκε στα κρατητήρια στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ και το πρωί της Τετάρτης μετήχθη ενώπιον του 1ου τακτικού ανακριτή. Αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στη δομή της Μαλακάσας.

Απολύμανση

Το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο, στις υπηρεσίες που είχαν πάρει μέρος στη διερεύνηση του περιστατικού σήμανε συναγερμός, καθώς ο πατέρας του 10χρονου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Παρότι όπως διευκρίνισαν χθες πηγές από το Αρχηγείο, οι αστυνομικοί είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (γάντια, μάσκες), κρίθηκε απαραίτητο να γίνει απολύμανση στα γραφεία του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων και το Α.Τ. Ωρωπού, ενώ αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και για τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των αλλοδαπών από και προς τη δομή. Επίσης, οι συνολικά 15 αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα και επιπλέον χθες υποβλήθηκαν προληπτικά σε τεστ για κορωνοϊό στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών καταγγέλλουν ότι αν και η δομή της Μαλακάσας βρισκόταν σε καραντίνα, δεν εφαρμόστηκαν ειδικές διαδικασίες και πρωτόκολλα ασφαλείας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Διατυπώνουν, μάλιστα, την εκτίμηση ότι η διερεύνηση του περιστατικού θα έπρεπε να είχε γίνει σε χώρο εκτός του κτιρίου της ΓΑΔΑ, όπου συγκεντρώνεται καθημερινά μεγάλος αριθμός αστυνομικών και πολιτών.

Μιλώντας, χθες, στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος, επεσήμανε ότι ήδη από τις 27 Μαρτίου είχαν ζητηθεί εγγράφως από το αρχηγείο οδηγίες για τη διαχείριση κρατουμένων – ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID 19. «Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει μνημόνιο ενεργειών», τόνισε ο κ. Πάκος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή