Επαναλειτουργούν τα κτηματολογικά γραφεία από σήμερα

Επαναλειτουργούν τα κτηματολογικά γραφεία από σήμερα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγουν και πάλι από σήμερα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα για το κοινό, ενώ δεν έχουν ακόμα ληφθεί αποφάσεις για τα γραφεία κτηματογράφησης. Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» εξετάζει με ποιο τρόπο θα ξεκινήσει από αρχές Ιουνίου η ανάρτηση των στοιχείων στην Αθήνα (και στη συνέχεια σε Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά), αλλά και το κατά πόσον θα μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις ηλεκτρονικά. Μέσα στον μήνα αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις τέσσερις από τις πέντε «ορφανές» περιοχές, που θα έχει ως συνέπεια να ξεκινήσει η κτηματογράφηση στο υπόλοιπο της Κρήτης και στις Κυκλάδες.

Η απόφαση για το άνοιγμα από σήμερα, Τρίτη, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οπως προβλέπει, η λειτουργία τους θα γίνει κανονικά, τηρουμένων των λογικών μέτρων προστασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. «Σίγουρα θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής, τις πρώτες ημέρες είναι λογικό να υπάρξει κάποιος εκνευρισμός. Είναι όμως ένα μεγάλο βήμα για την επαναφορά της κανονικότητας στην οικονομία», λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», Στέφανος Κοτσώλης.

Οσο για την πλήρη επαναλειτουργία των γραφείων κτηματογράφησης (στις περιοχές που τώρα κτηματογραφούνται), η απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί. «Η προανάρτηση γίνεται ούτως ή άλλως ηλεκτρονικά, τώρα εξετάζεται κατά πόσον μπορεί αυτό να γίνει και στην ανάρτηση», λέει ο Κωνσταντίνος Τσαβδάρογλου, ανάδοχος έργων κτηματογράφησης στην Ηπειρο και στα Ιόνια Νησιά. Η υπόθεση θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, στην οποία η ανάρτηση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 9 Ιουνίου. «Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα λειτουργήσουμε και έναν χώρο για το κοινό στο Γαλάτσι και υπό ποιους όρους. Περιμένουμε επίσης να μάθουμε αν θα μπορούν να κατατεθούν ηλεκτρονικά οι τυχόν αντιρρήσεις των πολιτών», λέει ο Γιώργος Δημητρίου, ανάδοχος του έργου.

«Υπάρχουν διάφορα ζητήματα στην ηλεκτρονική υποβολή αντιρρήσεων, τα οποία την περίοδο αυτή εξετάζουμε», λέει ο κ. Κοτσώλης. «Για την ανάρτηση, αν επιτραπεί τελικώς να λειτουργήσει χώρος για το κοινό, τότε η λειτουργία του γραφείου θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη νέα υγειονομική πραγματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή